Άντρας με αλλεργία

Τι να Κάνω για την Αλλεργία: Αντιμετώπιση

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ακραία αλλεργικά φαινόμενα!

Πάντα θεωρούσες τον εαυτό σου τυχερό. Και αισθανόσουν οίκτο για εκείνον τον φίλο σου, που όταν βγαίνετε για μπύρα ζητά επίμονα πατατάκια, γιατί είναι αλλεργικός στα φιστίκια. Εσύ αγαπάς τα φιστίκια (και τα φιστίκια εσένα, υποθέτεις), και τα τσακίζεις. Όπως αγαπάς και τις φράουλες ή τις ντομάτες – θα μπορούσες να ζεις με χωριάτικες το καλοκαίρι, χωρίς να χρειαστεί να σε τρέχουν στα επείγοντα.
Πάντα θεωρούσες τον εαυτό σου τυχερό, λοιπόν. Μέχρι που ήρθε εκείνη η αποφράδα άνοιξη… Αξέχαστη σου έμεινε εκείνη η χρονιά. Που η φύση γύρω σου οργίαζε, ως όφειλε, βεβαίως, και εσύ την έβλεπες μέσα από δακρυσμένα μάτια… Μόνο που δεν ήταν δάκρυα χαράς για τα χρώματα των λουλουδιών και το άρωμα από τις ανθισμένες νεραντζιές στα πεζοδρόμια. Ήταν δάκρυα ρινοεπιπεφυκίτιδας.
Γιατί ήσουν ένα κινούμενο παράδειγμα για όποιον θέλει να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει ανοιξιάτικη αλλεργία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και από εκείνη τη χρονιά, αν δεν ξεκινήσεις εγκαίρως την αγωγή σου, ξέρεις ότι θα έχεις να αντιμετωπίσεις στη βαρύτερη εκδοχή τους:

  • την αλλεργική ρινίτιδα, που σημαίνει όλα τα κλασικά συμπτώματα του κρυώματος: μπούκωμα και συνάχι, πονοκέφαλος και φτέρνισμα, με guest star τη φαγούρα.
  • το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, που ευθύνεται για τη δύσπνοιά σου, σου προκαλεί βήχα και βράσιμο στο στήθος ή συριγμό στην αναπνοή.
  • τη ρινοεπιπεφυκίτιδα, δηλαδή όλα τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, συμπληρωμένα με προβλήματα στα μάτια, όπως κοκκίνισμα και φαγούρα ή τσούξιμο, καθώς και δάκρυα που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Και ποιος φταίει για όλα αυτά;

Η γύρη

Η γύρη είναι ο συνήθης ύποπτος! Η γύρη από τα ανθισμένα δέντρα και τα αγριόχορτα, που κυκλοφορεί αυτήν την εποχή στην ατμόσφαιρα, χαρίζοντας στον αέρα που αναπνέουμε μια ανοιξιάτικη εσάνς και στα μπαλκόνια μας ένα πρασινοκίτρινο πουδράρισμα. Πιο συγκεκριμένα, η γύρη από τα αγρωστώδη φυτά, που περιλαμβάνουν πολύ κοινές καλλιέργειες όπως τα δημητριακά και το ρύζι, είναι υπεύθυνη για την αλλεργία σχεδόν των 2/3 των ασθενών, αλλά και η γύρη της ελιάς (προκαλεί τις 6 στις 10 αλλεργίες). Και αν σκέφτεσαι ότι… έχεις πολύ καιρό να βρεθείς σε χωράφι με σιτάρι ή σε ορυζώνα, σκέψου ότι η γύρη δεν γνωρίζει σύνορα, κυκλοφορεί συνεχώς και φτάνει παντού, αλλά και ότι υπάρχει ένας ακόμη ένοχος, άκρως προσαρμοσμένος στο τσιμεντένιο αστικό περιβάλλον: το περδικάκι.
Το περδικάκι είναι ένα απλό αγριόχορτο, που μπορεί να μην του έχεις δώσει ποτέ σημασία, αλλά σίγουρα θα δεις με άλλο μάτι, μόλις μάθεις ότι το 40% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζουν ευαισθησία στη γύρη του. Και υπάρχει παντού: είναι αυτό το πράσινο χαμηλό φυτό που τα φύλλα του μοιάζουν με πλατύφυλλο βασιλικό, το οποίο ξεφυτρώνει ανάμεσα στις πλάκες των πεζοδρομίων, σε σημεία εξωτερικών τοίχων που έχουν υγρασία και δίπλα στις ρίζες των δέντρων.
Μα εσύ τόσα χρόνια ήσουν μια χαρά, πώς έγινες από τη μια άνοιξη στην άλλη αλλεργικός; Δυστυχώς, συμβαίνει. Μπορεί ο οργανισμός σου να είχε την προδιάθεση για εμφάνιση αλλεργιών (παρεμπιπτόντως, η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο) και ευαισθησία σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, αλλά να μην την είχε εκδηλώσει, καθώς οι παράγοντες μέχρι τώρα δεν είχαν φανεί ευνοϊκοί. Οι ειδικοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το τι ακριβώς πυροδοτεί την εκδήλωση αυτής της ευαισθησίας, σε σχέση με τις εποχικές αλλεργίες, ωστόσο, υπογραμμίζουν τον ρόλο των κλιματολογικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων: το πιθανότερο είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, η αύξηση της υγρασίας και τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγαλύτερων ποσοτήτων γύρης στην ατμόσφαιρα.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν;
Οχυρώσου


Δες το σπίτι σου ως το καταφύγιό σου, όπου η γύρη δεν έχει καμία θέση. Φυσικά είναι αδύνατο (και ίσως ελαφρώς... καταθλιπτικό;) να έχεις τα πάντα ερμητικά κλειστά, τη στιγμή που έξω ο ανοιξιάτικος ήλιος λάμπει. Μπορείς, ωστόσο, να περιορίσεις κατά ένα σημαντικό βαθμό τον εισβολέα, αποφεύγοντας να ανοίγεις τα παράθυρα τις ώρες που είναι περισσότερο αυξημένη η συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα, δηλαδή από τις 8 έως τις 10 το πρωί και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Θυμήσου, επίσης, να μην απλώνεις τα φρεσκοπλυμένα σου ρούχα εκείνες τις ώρες, αν δεν θέλεις η γύρη να καταλήξει στην ντουλάπα σου.


Κάνε το σπίτι σου… πυρηνικό καταφύγιο!

Ίσως δεν είναι και τόσο εφικτό να δημιουργήσεις προθάλαμο με ανιχνευτή γύρης και απολυμαντικά υγρά στην είσοδο, μπορείς όμως να υιοθετήσεις συγκεκριμένες συνήθειες, ώστε, μπαίνοντας στο καταφύγιό σου, να μην είσαι εσύ εκείνος που μεταφέρει τη γύρη. Βγάζε τα παπούτσια σου πριν ή μόλις μπεις μέσα – ή τουλάχιστον σκούπιζε καλά τα πόδια σου στο πατάκι της εισόδου. Η επόμενη κίνησή σου πρέπει να είναι να βγάλεις τα ρούχα σου, ακόμα και να κάνεις ένα ντους, για να ξεπλύνεις τη γύρη από πάνω σου…


                                    Καθάρισε


Η ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα αποκτά τώρα άλλη αξία. Ίσως έχεις ήδη καταλάβει πόσο σημαντική είναι, μια που τις προάλλες ξεσκόνιζες… πράσινη σκόνη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η παρασινοκίτρινη πούδρα κολλάει και πάνω στα υφάσματα και τα χαλιά, οπότε το πιθανότερο είναι ότι μαζί με σένα χαλαρώνει στον καναπέ και η γύρη της γειτονιάς σου. Η ηλεκτρική σκούπα είναι η καλύτερη φίλη σου, σ’ αυτήν την περίπτωση, αρκεί να την καθαρίζεις και αυτή μετά το σκούπισμα, αλλάζοντας τη σακούλα και διατηρώντας καθαρά τα φίλτρα της. Και αν μπορείς από τώρα να μαζέψεις τα χαλιά, ακόμα καλύτερα.


Πήγαινε στο γιατρό

…αλλά όσο νωρίτερα μπορείς. Μην περιμένεις να βεβαιωθείς ότι... δεν είσαι κρυωμένος από τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αυτήν την εποχή. Η αγωγή που θα σου συστήσει ο αλλεργιολόγος είναι ικανή ακόμα και να προλάβει τα συμπτώματα, γι’ αυτό, μόλις βρεις τα σκευάσματα που είναι αποτελεσματικά για σένα (αντιισταμινικά, κολλύρια, εισπνεόμενα), σημείωσέ τα και, την επόμενη χρονιά, κλείσε ραντεβού νωρίτερα στον γιατρό σου, ώστε να έχεις εγκαίρως έτοιμο το οπλοστάσιό σου για τον ανοιξιάτικο εχθρό.


Καλύψου!

Δύσκολη προτροπή, ομολογουμένως, αυτήν την εποχή, που όλοι έχουμε την τάση να κυκλοφορούμε έξω σαν σαλιγκάρια μετά τη βροχή, και μάλιστα… διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά μας ότι δεν κρυώνουμε χωρίς μπουφάν και κάλτσες. Εντάξει, τις κάλτσες σου μπορείς να τις βγάλεις. Μην αποχωρίζεσαι όμως τα γυαλιά ηλίου σου - αφού εμποδίζουν μέρος της γύρης να έρθει σε απευθείας επαφή με τα μάτια σου – και προσπάθησε να κάνεις μέρος των αγαπημένων σου αξεσουάρ και το καπέλο. Ναι, η γύρη αγαπά πολύ τα μαλλιά σου! Τσέκαρε λοιπόν εδώ την πρόγνωση γύρης για να είσαι προετοιμασμένος, πάρε το καπελάκι σου και βγες!

Μην ξαφνιαστείς αν την επόμενη χρονιά τα συμπτώματά σου δεν είναι τόσο έντονα – ούτε αν γίνουν ακόμα πιο ενοχλητικά. Η έντασή τους, αλλά και το πότε αυτά εκδηλώνονται, εξαρτώνται κάθε χρόνο από τις καιρικές συνθήκες της εποχής, που επηρεάζουν την ένταση και τη στιγμή της ανθοφορίας. Αν τα συμπτώματά σου επιμένουν και εκτός εποχής, ίσως πρέπει να εξετάσεις με τον αλλεργιολόγο σου το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στους οποίους έχεις αναπτύξει ευαισθησία, όπως η σκόνη, αλλά αυτό είναι ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο!

Εν τω μεταξύ… υπομονή!