yellow

Trimming Tips για μούσι & μουστάκι

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τρίχες… για ανδρικές τρίχες! Η εποχή που στην ανδρική περιποίηση του προσώπου υπήρχαν απλά και μόνο οι δύο επιλογές αξύριστος ή “κόντρα”, ανήκει πλέον στο παρελθόν! Τώρα οι άνδρες έχουμε τον δικό μας κώδικα σε ότι αφορά τις τρίχες του προσώπου και ονομάζεται “grooming”! Τα γένια, τα μούσια και το μουστάκι έχουν μπει στη σφαίρα της καθημερινότητας κάθε άνδρα που προσέχει την εμφάνισή του και το σωστό trimming είναι απαραίτητο για ένα άψογο αποτέλεσμα! Και όπως κάθε πράγμα, έτσι και αυτό δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο (και ναι, εμείς τον ξέρουμε)! Μην ανησυχείς, λοιπόν, επιστρατεύσαμε τις γνώσεις των ειδικών και σου παρουσιάζουμε όλα όσα θες να γνωρίζεις γύρω από μούσια, γένια και μουστάκια!

Πρώτα όμως πρέπει να αποφασίσεις τι θες και τι σου πηγαίνει; Μούσι ή Μουστάκι;


Μουστάκι και πώς να “το αφήσεις”
Αποφάσισες να αφήσεις μουστάκι; Έκανες και την κλασική πρόβα με το δάχτυλο μπροστά στον καθρέφτη και τώρα ήδη διανύεις τις πρώτες μέρες της τριχοφυΐας στο πρόσωπό σου; Είσαι σε πολύ καλό δρόμο και εμείς θα σε βοηθήσουμε με τα επόμενα βήματα. 

Έχε υπομονή: Κατ’ αρχάς για να αφήσεις μουστάκι πρέπει πρώτα να αφήσεις μούσι (αναγκαστικά) ώστε να μπορέσεις μετά να το κουρέψεις όπως θες. Άρα το πρώτο και κύριο είναι να μείνεις μακριά από ξυράφι τουλάχιστον ένα μήνα και αυτό πάλι είναι σχετικό, γιατί υπάρχουν οι άντρες που ξυρίζονται σήμερα και μέσα σε 30 ημέρες γίνονται παπάδες, και υπάρχουν και οι άλλοι που μέχρι να τους βγει μουστάκι, έχει αλλάξει ο χρόνος. Έχε υπομονή, λοιπόν, και επιμονή στον στόχο. Μόνο λίγο τριμάρισμα επιτρέπεται – και αυτό για να μη θυμίζεις τον Ροβινσώνα Κρούσο - με τη μηχανή ξυρίσματος που χρησιμοποιείς για τα γένια σου. 

Διάλεξε στυλ: Τσιγκελωτό, επίσημο, παχύ, λεπτό, πυκνό, αραιό... αν είσαι “moustache type” πριν πιάσεις ψαλίδι πρέπει να έχεις αποφασίσει το στυλ που σε αντιπροσωπεύει. Βασικό είναι να λαμβάνεις υπόψη σου το σχήμα του προσώπου σου όταν αφήνεις μούσια ή μουστάκι. Αν έχεις τετράγωνο σχήμα, προτίμησε ένα μακρύ μουστάκι, ενώ αν έχεις οβάλ, τότε επέλεξε ένα μεσαίου τύπου με λίγο τριγωνικό σχήμα. Μία καλή ιδέα είναι να επισκεφθείς έναν ειδικό (μπαρμπέρικο) και να ζητήσεις τη γνώμη του. Αυτοί ξέρουν τι ταιριάζει στο κάθε πρόσωπο.

Πιάσε ξυράφι
: Και έφτασε η ώρα του ψαλιδίσματος & του ξυραφιού. Όταν η περιοχή που θες να δημιουργήσεις το μουστάκι σου έχει αρχίσει να αποκτάει όγκο (συνήθως μετά από 3-4 εβδομάδες), τότε είσαι έτοιμος να γίνεις… μουστακαλής! Θα χρειαστείς: μία λεπτή χτένα, ψαλιδάκι, ξυράφι και ίσως και κουρευτική μηχανή (αν τα μούσια έχουν μεγαλώσει πολύ). Ξεκίνα τη διαδικασία του σύνηθες ξυρίσματος, ενυδάτωσε το δέρμα σου με ζεστό νερό, ξύρισε τα μούσια με κρέμα ξυρίσματος και προσοχή όταν φτάσεις στο μουστάκι μη προσπαθήσεις να το κόψεις όταν είναι βρεγμένο γιατί θα βγει κοντό (επειδή οι τρίχες είναι υγρές, φαίνονται και πιο μακριές).  Η χτένα και το κερί θα δώσουν σχήμα, θα σε βοηθήσουν στο πιο “ευθύ” κούρεμα και στο να μη γεμίσει "κόμπους".

Περιποιήσου το: Συγχαρητήρια! Έχεις μουστάκι! Για να μη σου γίνει άγριο (αν οι τρίχες είναι σκληρές, τότε το δέρμα σου θα είναι ξηρό και θα σου φέρνει φαγούρα) και γενικώς για να παίρνει πιο εύκολα μορφή και να είναι απαλό πρέπει να το περιποιείσαι, όπως οι γυναίκες τα μαλλιά τους! Ναι, ξέρουμε, δεν ακούγεται δελεαστικό, αλλά θα δεις στην πορεία ότι το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει! Χρησιμοποίησε σαμπουάν και conditioner στο πλύσιμό του, και κερί για το φορμάρισμά του!
  
Last but not least: Μάθε να "στρίβεις" σωστά το μουστάκι! Για να μπορέσεις να "στρίψεις" σωστά το μουστάκι σου, πάρε λίγο από το κερί, τρίψε το ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη και μετά γύρισε το με τον ίδιο τρόπο που χτυπάς τα δάχτυλα σου.

Μούσι και πώς να το αποκτήσεις!
Είτε έχεις αποφασίσεις να αφήσεις μούσι, είτε απλά ψάχνεις μία δικαιολογία για να γίνεις “μουσάτος τύπος” εμείς είμαστε δίπλα σου για να σε στηρίξουμε! Και μάλιστα ορίστε η αφορμή που έψαχνες για να ξεφορτωθείς το ξυραφάκι: Οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες με μούσια, και αυτό που σου λέμε δεν είναι “μούσια”, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Έρευνα του πανεπιστημίου του Σαιντ Άντριους της Σκωτίας, έδειξε ότι ένα αντρικό πρόσωπο με μούσια είναι πολύ πιο γοητευτικό από ένα ξυρισμένο! Ζητήθηκε από 700 εθελοντές και των δύο φύλων, να κοιτάξουν πορτρέτα 37 αντρών - άλλα ξυρισμένα κόντρα, άλλα αξύριστα και άλλα με μούσια- και να τα βαθμολογήσουν ανάλογα με το πόσο σέξι τα έβρισκαν. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ομόφωνο: «Σύμφωνα με τις γυναίκες, το να έχει ένας άντρας ένα πυκνό - μελαχρινό κατά προτίμηση - μούσι του προσθέτει πόντους αρρενωπότητας και τεστοστερόνης. Και αυτό γιατί τα γένια προσθέτουν όγκο και δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι έχεις γωνίες και θεληματικό πηγούνι. Κι επειδή οι γυναίκες αγαπούν αυτά τα δύο, λατρεύουν κατ' επέκταση και τα μούσια», εξηγούν οι Dr. Anthony Lee και Sean Talamas, επικεφαλής της έρευνας. Τα πορίσματα, διευκρινίζουν πως καθοριστικό ρόλο για το αν το μούσι σου θα “έχει πέραση” παίζει το μέγεθος του σαγονιού/πηγουνιού σου, αλλά και το πόσο αδύνατο είναι το πρόσωπό σου. Συνήθως, ένα αδύνατο πρόσωπο με μικρό πηγούνι επιβάλλει την καλλιέργεια της γενειάδας. Αντιθέτως, ένα θεληματικό πηγούνι με ένα πυκνό μούσι σε ένα κάπως τροφαντό πρόσωπο αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.

Δείξε μου το πρόσωπό σου να σου πω τι μούσι σού ταιριάζει!
Οπότε ερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα του στυλ! Δεν είναι κάτι που πρέπει να αφήσεις στην τύχη, καλό είναι να συμβουλευτείς τον παρακάτω πίνακα ή ακόμα και έναν επαγγελματία, για να βρεις το μούσι που θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά σου και θα κρύψει τις πιθανές ατέλειές σου.


Τrimming Tips!
Τώρα που αποφάσισες το σχέδιο που θα “γεμίσει” το πρόσωπό σου, ήρθε η ώρα να το θέσεις σε εφαρμογή.
1. Αρχικά θα χρειαστείς κάποια εργαλεία για να δημιουργήσεις αυτόν τον “μαλλιαρό πίνακα”: Μία χτένα, μία trimmer κουρευτική μηχανή κερί και μία ενυδατική κρέμα.
2. Προετοίμασε το δέρμα σου για το ξύρισμα. Το ότι δεν ξυρίζεσαι κανονικά, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμάσεις το δέρμα σου σωστά. Για να μεγιστοποιήσεις την ενυδάτωση, να μαλακώσουν τα γένια και το ξύρισμα να είναι ακόμη πιο εύκολο πλύνε το πρόσωπο και λαιμό με ένα καθαριστικό/ scrub και ζεστό νερό.
3. Χτένισε τα γένια σου ακολουθώντας τη φυσική τους φορά, έτσι ώστε να μπορούν να κοπούν με ακρίβεια.
4. Χρησιμοποίησε τη μηχανή trimmer με απαλές και μικρές κινήσεις και ξεκίνα το κούρεμα. Ποτέ μην κόβεις τη φόρα κοντά στο σαγόνι και πάντα να το κόβεις έτσι ώστε να δημιουργείται μια μύτη προς τα κάτω
5. Όταν τελειώσεις μην ξεχάσεις να ενυδατώσεις το νεοαποκτηθέν μούσι σου και να το σκουπίσεις ταμποναριστά με μία βαμβακερή πετσέτα.
6. Τέλος, όπως και στο μουστάκι, έτσι και στο μούσι η περιποίηση παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο, γι’ αυτό οφείλεις να δώσεις την πρέπουσα σημασία. Τα μούσια είναι σαν τα μαλλιά – και ίσως απαιτούν και περισσότερη περιποίηση και από τα ίδια σου τα μαλλιά - ένα ατημέλητο μούσι μπορεί να χαλάσει την όλη σου εικόνα. Φρόντισέ το λοιπόν όπως του αρμόζει ώστε να μεγαλώνει αξιοπρεπώς. Οφείλεις να το τριμάρεις τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα και να το πλένεις μία φορά την ημέρα.

Όλο και περισσότεροι άνδρες παγκοσμίως επιλέγουν πιο τριχωτό look στο πρόσωπό τους, χωρίς όμως το φρεσκοξυρισμένο να παραγκωνίζεται και να χάνει τον τίτλο του «κλασικού»! Εσύ επέλεξε αυτό που ταιριάζει στο πρόσωπό σου, στις καθημερινές σου συνήθειες (είπαμε θέλει και την περιποίησή του) και πάνω από όλα στην προσωπικότητά σου και εμείς είμαστε σίγουροι πως θα είναι τέλειο!