Μητέρα και μικρή κόρη στη παραλία

Αντηλιακό: 20 Λάθη & Σωστά στη Χρήση του

Ίσως έχεις αναρωτηθεί “το κάνω καλά”, “τι αντηλιακό να διαλέξω” ή “αφού έβαλα αντηλιακό γιατί κοκκίνησα”! Σε καταλαβαίνουμε! Έχουμε βρεθεί στη θέση σου και επειδή έχουμε "καεί" μάθαμε τις παγίδες γύρω από τα αντηλιακά και σου τις λέμε! Το yellow blog, λοιπόν, είναι εδώ για να σου δώσει τις σωστές απαντήσεις σε 20 συχνά λάθη γύρω από τα αντηλιακά, την ηλιοθεραπεία και την παιδική προστασία!

Επιλογή & Συντήρηση Αντηλιακού - 6 Λάθη & Σωστά 


1ο ΛΑΘΟΣ
Επιλέγεις αντηλιακό σύμφωνα με την τιμή ή βάσει του τι πήρε κάποιος φίλος/φίλη σου.
ΣΩΣΤΟ Κάποιες φορές ο οικονομικός παράγοντας ή οι γνώμες των γύρω μας μπορεί να αποβούν πολύ κακοί σύμβουλοι. Επίλεξε το σωστό αντηλιακό σύμφωνα με το χρώμα, τον τύπο του δέρματός σου, την ηλικία σου και τη συχνότητα έκθεσής σου στον ήλιο.

2ο  ΛΑΘΟΣ Αγοράζεις το ακριβότερο αντηλιακό (νομίζοντας ότι είναι και το καλύτερο) χωρίς να λάβεις υπόψη σου άλλους παράγοντες παρά μόνο το brand. 
ΣΩΣΤΟ Τα αντηλιακά δεν κάνουν διακρίσεις, ούτε έχουν κοντρίτσες (ακριβό vs φτηνό)! Το αν ένα αντηλιακό είναι καλό δεν έχει να κάνει με την τιμή του, αλλά με τα συστατικά του, τη σύνθεσή του, το δέρμα σου και τις ανάγκες σου.

3ο ΛΑΘΟΣ Παίρνεις αντηλιακό με δείκτη SPF 60+ και νομίζεις ότι ξένοιασες! 
ΣΩΣΤΟ Τα αντηλιακά χωρίζονται με βάση τον δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF- Sun Protection Factor). Ο δείκτης αυτός αφορά κυρίως την ακτινοβολία UVB, στην οποία οφείλεται και η ελαφρά κοκκινίλα μετά από ολιγόλεπτη απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να σε προστατεύει και από τις ακτίνες UVA. Οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και οι UVA προκαλούν βαθύτερη, πιο μακροπρόθεσμη βλάβη. Και τα δύο είδη ακτινοβολίας συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος και γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα αντηλιακό που μπορεί να μπλοκάρει και τα δύο. Για παράδειγμα, δείκτης αντηλιακής προστασίας UVB 20 σημαίνει ότι αν, χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορείς να μείνεις στον ήλιο για 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει το δέρμα να κοκκινίζει, με το αντηλιακό φίλτρο SPF 20 μπορείς να μείνεις στον ήλιο για 20 φορές περισσότερο. Ιδανικά, λοιπόν, επίλεξε αντηλιακό με SPF το λιγότερο 30+ και ανώτερο 50 (τα αντηλιακά με SPF 50 μπλοκάρουν το 98% της ακτινοβολίας). 

4ο ΛΑΘΟΣ Βρήκες στο βάθος της τσάντας θαλάσσης το περσινό σου αντηλιακό. Δεν έχει τελειώσει και το χρησιμοποιείς φέτος, αφού έμεινες ευχαριστημένος. Όταν τελειώσει θα πάρεις άλλο.
ΣΩΣΤΟ Στην αρχή κάθε καλοκαιριού πρέπει να προμηθεύεσαι νέα αντηλιακά, γιατί έχουν ημερομηνία λήξης και διάρκεια ζωής περίπου ένα έτος. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προστασία, αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ερεθισμός. Επίσης, τα αντηλιακά επηρεάζονται από τη ζέστη και τον ήλιο, οπότε αν δεις αλλοίωση ή διαχωρισμό στην υφή τους, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς. Τέλος, αν παρατηρήσεις κάποια δερματική αντίδραση, π.χ. κοκκινίλα, σταμάτα αμέσως τη χρήση.

5ο ΛΑΘΟΣ Αφήνεις το αντηλιακό εκτεθειμένο στον ήλιο και τη ζέστη - εξάλλου για τον ήλιο δεν είναι;
ΣΩΣΤΟ Κάθε αντηλιακό διατηρεί τη σύνθεσή του και άρα και την αποτελεσματικότητά του όταν φυλάσσεται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Πάνω από αυτές αλλοιώνεται η χημική του σύνθεση. Στην παραλία, λοιπόν, προτίμησε να το αφήνεις μέσα στην τσάντα, κατά προτίμηση σε σκιά. Προσοχή! Αν αφήσεις το αντηλιακό στον ήλιο υπάρχει περίπτωση να πάθεις έγκαυμα όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα σου.

6ο ΛΑΘΟΣ Βάζεις αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα και θεωρείς ότι είσαι “ok”.
ΣΩΣΤΟ Πρέπει να προστατεύεις κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός σου. Υπάρχουν πολλά σημεία που τα ξεχνάμε ή δεν τους δίνουμε πολλή σημασία, μέχρι να πάθουμε εκεί ένα έγκαυμα - για παράδειγμα, ο αυχένας, τα αυτιά, η μύτη, το πάνω μέρος της πατούσας, το πάνω μέρος του χεριού (εξωτερικά η παλάμη), τα δάχτυλα των ποδιών όπως και η πίσω πλευρά της γάμπας και του μηρού, είναι περιοχές που συνήθως ξεχνάμε να περάσουμε αντηλιακό και στο τέλος την πατάμε!
Εφαρμογή Αντηλιακού - 5 Λάθη & Σωστά
 


1ο ΛΑΘΟΣ
Βάζεις μόνο μία φορά αντηλιακό (είτε για λόγους οικονομίας είτε γιατί νομίζεις ότι επειδή είναι αδιάβροχο έχει και μεγαλύτερη διάρκεια) και νομίζεις ότι είσαι καλυμμένος για όλη την ημέρα!
ΣΩΣΤΟ Όλα τα αντηλιακά έχουν δράση για περίπου 2 ώρες, εκτός και αν κολυμπήσεις ή αν ιδρώσεις, οπότε πρέπει να ξαναβάλεις πιο σύντομα. Σύμφωνα με τους δερματολόγους και με πολλαπλές επιστημονικές μελέτες, θα πρέπει να βάζεις κάθε φορά, σε όλο το σώμα, ποσότητα αντηλιακού αντίστοιχη με ένα σφηνοπότηρο, για κάθε μία ώρα που είσαι στον ήλιο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε μόνο το 1/4 ή το μισό της παραπάνω συνιστώμενης δοσολογίας, κυρίως για λόγους οικονομίας.

2ο ΛΑΘΟΣ Χρησιμοποιείς στο πρόσωπο το αντηλιακό σώματος, γιατί και αυτό αντηλιακό είναι, σιγά μην έχει διαφορά στην τελική, απλά σε διαφορετικά δοχεία μπαίνουν για να μας κάνουν να αγοράζουμε περισσότερα!
ΣΩΣΤΟ Το δέρμα του προσώπου δεν έχει καμία σχέση με το δέρμα μας σε όλο το υπόλοιπο σώμα, είναι πολύ πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο και για αυτό χρειάζεται και μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη προστασία. Οπότε να είσαι σίγουρος πως τα αντηλιακά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για την περιοχή του προσώπου έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για εκεί.

3ο ΛΑΘΟΣ Βάζεις χαμηλό δείκτη προστασίας για να μαυρίσεις πιο εύκολα.
ΣΩΣΤΟ Μην ανησυχείς για το μαύρισμά σου, γιατί μαυρίζεις και με μεγάλο δείκτη προστασίας. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεις το μαύρισμά σου σταδιακά και όχι απότομα, και έτσι διατηρείται και για πολύ περισσότερο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο (και μάλιστα χρησιμομποιώντας αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας) αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ό,τι η σταδιακή έκθεση, οπότε μην κάθεσαι στον ήλιο με τις ώρες χωρίς αντηλιακό ή με χαμηλό δείκτη προστασίας γιατί σίγουρα δεν κερδίζεις τίποτα!

4ο ΛΑΘΟΣ Φτάνεις στην παραλία, τακτοποιείς τα πράγματά σου, κάνεις μια βουτιά να δροσιστείς, κολυμπάς λίγο, βγαίνεις και τότε βάζεις αντηλιακό.
ΣΩΣΤΟ Το αντηλιακό έχει ικανοποιητική δράση και σε προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου 20’-30’ μετά την εφαρμογή του. Γι’ αυτό πρέπει να βάζεις αντηλιακό ΠΡΙΝ φύγεις για την παραλία.

5ο ΛΑΘΟΣ Απλώνεις τσαπατσούλικα και βιαστικά το αντηλιακό (λες και σε κυνηγάνε)!
ΣΩΣΤΟ Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού απαιτεί καλή και ομοιόμορφη επάλειψη. Οι οδηγίες για όλα τα σκευάσματα σε μορφή κρέμας προβλέπουν ομοιόμορφο πέρασμα της παλάμης, 10-12 φορές από κάθε περιοχή. Μόνο έτσι θα έχεις αποτελεσματική προστασία.
Παιδί & Αντηλιακό - 4 Λάθη & Σωστά1ο ΛΑΘΟΣ Χρησιμοποιείς στο παιδί σου το ίδιο αντηλιακό με σένα, απλά και μόνο επειδή έχει υψηλό δείκτη προστασίας.
ΣΩΣΤΟ Υπάρχει λόγος που στην αγορά κυκλοφορούν παιδικά αντηλιακά. Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δερματάκι και απαιτούν ειδική περιποίηση. Τα παιδικά αντηλιακά χωρίζονται σε αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα (ανόργανα) και προορίζονται για μικρότερα παιδιά και σε αυτά που περιέχουν χημικά φίλτρα (οργανικά). Τα ανόργανα αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, αφήνουν στο δέρμα ένα λευκό φιλμ και είναι ιδανικά για βρέφη, νήπια, αλλά και για παιδιά με προβλήματα ατοπικής δερματίτιδας και δυσανεξία στα χημικά φίλτρα. Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, δεν την αφήνουν να βλάψει τις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και είναι ιδανικά για μεγαλύτερα του 1 έτους παιδιά (που δεν εμφανίζουν δυσανεξία στα οργανικά φίλτρα).
 
2ο ΛΑΘΟΣ Πήρες το μωράκι σου, που ακόμα δεν έχει κλείσει ούτε μισό χρόνο ζωής, και πήγατε το απογευματάκι στη θάλασσα! Τι πειράζει, απόγευμα είναι! Του έβαλες και αντηλιακό!
ΣΩΣΤΟ Οι παιδίατροι είναι απόλυτοι σε αυτό, το αντηλιακό επιτρέπεται σε μωράκια άνω των 6 μηνών και η αιτία είναι ότι το δερματάκι του είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για να εκτεθεί τόσο στις υπεριώδεις ακτίνες τους ηλίου όσο και στις ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά! Οπότε κάνε λίγη υπομονή και θα έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου για πλατσουρίσματα με το μωρό σου!

3ο ΛΑΘΟΣ Έβαλες στο παιδί σου αντηλιακό. Αυτό παίζει στην παραλία και μπαινοβγαίνει στο νερό! Εσύ απλά το χαζεύεις γιατί ξέρεις ότι χρησιμοποίησες αδιάβροχο αντηλιακό για παιδιά!
ΣΩΣΤΟ Λυπόμαστε που θα στο πούμε αλλά αδιάβροχο δε σημαίνει “το ‘βαλες και ξεμπέρδεψες”! Δυστυχώς, από τη στιγμή που το παιδί μπαινοβγαίνει στο νερό, πρέπει να του ανανεώνεις και το αντηλιακό. Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι το αντηλιακό εξαφανίζεται από το δέρμα μετά από ένα 15λεπτο μπάνιο.

4ο ΛΑΘΟΣ Στέλνεις το παιδί στο σχολείο ή το camp με τη βερμούδα και το κοντομάνικο χωρίς αντηλιακό, γιατί πού ακούστηκε, να βάζεις αντηλιακό στο σχολείο!
ΣΩΣΤΟ Ένα νούμερο που οι περισσότεροι αγνοούμε είναι ότι τα παιδιά δέχονται το 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που θα δεχτούν σε ολόκληρη τη ζωή τους έως τα 20 πρώτα χρόνια ζωής. Άρα, όπως εμείς πρέπει να φοράμε αντηλιακές κρέμες κάθε μέρα ανεξαρτήτως εποχής έτσι πρέπει και τα παιδιά… κι ας γκρινιάζουν! 

Ηλιοθεραπεία - 4 Λάθη & Σωστά


1ο ΛΑΘΟΣ
Κάθεσαι στον ήλιο την ώρα που καίει περισσότερο για να μαυρίσεις πιο γρήγορα ή γιατί έτσι κάνει η παρέα!
ΣΩΣΤΟ Λάθος, λάθος, λάθος… μεγάλο λάθος! Και αν δεν το αναφέραμε, είναι γιγαντοτεράστιο λάθος. Δεν καθόμαστε ΠΟΤΕ απευθείας στον ήλιο μεταξύ 12 μ.μ. και 4 μ.μ.

2ο ΛΑΘΟΣ Είσαι στο αμάξι, στο ποδήλατο ή απλά περπατάς στα σοκάκια του νησιού, της πόλης και δε φοράς αντηλιακό, γιατί πολύ απλά θεωρείς ότι το αντηλιακό είναι μόνο για την παραλία!
ΣΩΣΤΟ Το αντηλιακό δεν είναι για να κάνει παρέα με την τσάντα του μπάνιου! Χρησιμοποίησέ το ακόμα και σε περιπτώσεις που πιστεύεις ότι δε χρειάζεται (π.χ. μέσα στο αυτοκίνητο, κάτω από ομπρέλα θαλάσσης, σε συννεφιά). Να θυμάσαι ότι οι αντανακλάσεις σε κτίρια, θάλασσα, άμμο, κ.λπ. στέλνουν ηλιακή ακτινοβολία. 

3ο ΛΑΘΟΣ
Επειδή χρησιμοποιείς αντηλιακό δε φοράς καπέλο!
ΣΩΣΤΟ Για να αποφύγεις τη φωτογήρανση γύρω από τα μάτια, τη φωτοκερατίτιδα και την επιπεφυκίτιδα, να φοράς πάντα και καπέλο με μεγάλο γείσο, καθώς και σκούρα γυαλιά ηλίου. Μη σε ξεγελάνε οι συννεφιασμένες μέρες, γιατί η ηλιακή ακτινοβολία δεν παύει να υπάρχει. Επίσης, να ξέρεις ότι η ομπρέλα θαλάσσης προφυλάσσει από τον ήλιο σε ποσοστό 15%, ενώ το νερό της θάλασσας μόλις κατά 5%! Τέλος, τα ρούχα που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία είναι μόνο όσα έχουν πυκνή ύφανση, δηλαδή εκείνα μέσα από τα οποία δεν μπορείς να δεις, αν τα σηκώσεις στον ήλιο. Αν όμως βραχούν, χάνουν περίπου το 50 % της ηλιοπροστατευτικής τους ικανότητας.

4ο ΛΑΘΟΣ Ακολουθείς τη λογική “χρησιμοποιώ αντηλιακό μέχρι να μαυρίσω και μετά δε χρειάζεται να ξαναβάλω”.
ΣΩΣΤΟ Το ότι έχεις μαυρίσει δεν καθιστά το δέρμα σου άτρωτο στις ηλιακές ακτίνες! Να χρησιμοποιείς στην αρχή αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας και όσο μαυρίζεις τόσο μπορείς, αν θες, να μειώνεις τον δείκτη, από το 50 στο 25.
Έγκαυμα!!! - Το Σωστό & το ΛάθοςΛΑΘΟΣ
Τελικά… την πάτησες και έγινες σαν μπαρμπούνι και προβληματίζεσαι τι να απλώσεις πάνω στο καμένο και πονεμένο σου κορμί: Γιαούρτι, οδοντόκρεμα ή μήπως βούτυρο;
ΣΩΣΤΟ Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις προσεκτικά τα ρούχα και να ενυδατώσεις την παθούσα περιοχή με τρεχούμενο δροσερό νερό, για τουλάχιστον 3 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις το βάθος του εγκαύματος και προστατεύεις τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος από την επιπλέον καταστροφή. Αμέσως μετά, τοποθετείς κάποια after sun κρέμα (ιδανικά, έχε την πάντα στο ψυγείο, για να είναι ακόμα πιο δροσερή) και όχι κάποιο γιατροσόφι. Προσοχή: εάν έχουν δημιουργηθεί φυσαλίδες ή έλκη, δεν τα πειράζεις! Επικοινώνησε άμεσα με γιατρό για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα και τον βαθμό του εγκαύματος, αλλά και να παρέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες αντιμετώπισης.


Τώρα, ξέρεις το σωστό και το λάθος!
Ακολούθησε τον παραπάνω οδηγό και σίγουρα θα έχεις ένα όμορφο καλοκαίρι, προστατευμένος όπως πρέπει από τον ήλιο! Παίξε, γέλασε και διασκέδασε στην παραλία, αλλά μην ξεχνάς τα 20 "σωστά"! Μην παρασύρεσαι και μην ντρέπεσαι να ζητάς βοήθεια σχετικά με το ποιο προϊόν είναι το ιδανικό για τις δικές σου ανάγκες. Και για ό,τι και αν χρειαστείς αυτό το καλοκαίρι, από προτάσεις διακοπών, μέχρι όλα τα απαραίτητα για την παραλία, θα τα βρεις στους Συνεργάτες του yellow και χρησιμοποιώντας κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, κερδίζεις ή εξαργυρώσεις yellows! 

Καλό Καλοκαίρι!