yellow

Βόλτες στην Αθήνα με το ποδήλατο!

Ποδήλατο, μόδα ή τρόπος ζωής; Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, το ποδήλατο γνωρίζει μεγάλες δόξες! Ειδικά, σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, το δίτροχο αυτό όχημα δείχνει να κερδίζει έδαφος έναντι ακόμα και του αυτοκινήτου. Ποδήλατα βγαίνουν δειλά-δειλά από τη σκόνη της αποθήκης, ποδηλατόδρομοι δημιουργούνται εκεί που δεν το φανταζόσουν (ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας, παίρνει σάρκα και οστά και φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα αλλά και την φιλοσοφία των Αθηναίων για την αστική μετακίνηση), ειδικές θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα γεμίζουν όλο και πιο συχνά, τα βαγόνια έχουν και δίκυκλους επιβάτες, συνάνθρωποί μας όλο και πιο συχνά αντικαθιστούν τις 4 ρόδες με τις 2 για να πάνε στη δουλειά τους ή στις σχολές τους, εταιρίες ενοικιάζουν και οργανώνουν bike tours – κυριολεκτικά – σε όλη την Αθήνα, healthy καφέ spots για ποδηλάτες ξεφυτρώνουν, ποδήλατα από διάφορα υλικά (ακόμα και από ξύλο) δημιουργούνται και, γενικώς, όπου και να κοιτάξεις, οι Αθηναίοι μοιάζουν να έχουν κάνει στροφή προς τις… ορθοπεταλιές! Και πολύ καλά κάνουν! Το ποδήλατο είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης που πέρα από τα οφέλη που έχει για την υγεία σου έχει μοναδικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την τσέπη σου! Οπότε σου προτείνουμε να υιοθετήσεις και εσύ αυτήν την πολλή καλή συνήθεια! Μπορεί η Αθήνα να μην είναι Amsterdam, αλλά ούτε καν Τρίκαλα, κάνει όμως μία φιλότιμη προσπάθεια να ενταχθεί σε αυτήν την υπέροχη διεθνή φιλοσοφία του «bicycling» Μπες λοιπόν και συ σε αυτό το cycling mood. Ξαράχνιασε το ποδήλατο, φούσκωσε τα λάστιχα και ξεκίνα! Στην αρχή με μικρές κοντινές διαδρομές και μετά (όταν ξεπιαστείς) βάλε το ποδήλατο για τα καλά στη ζωή σου. Τώρα, λοιπόν που είσαι στο σωστό mood, το yellow blog σού προτείνει διαδρομές για ορθοπεταλιές σε όλο το μήκος της Αττικής.
 
Οι διαδρομές
Γρήγορο, ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον, το ποδήλατο σε διασκεδάζει, γυμνάζει το σώμα, χαρίζει την αίσθηση της ελευθερίας και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Αν είσαι λάτρης του ποδηλάτου και της φύσης, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ενδιαφέρουσες διαδρομές μέσα στην Αθήνα, ή να αναπνεύσεις τον καθαρό αέρα του δάσους και της θάλασσας, να δροσιστείς σε πηγές με κρυστάλλινο νερό, να θαυμάσεις τη θέα από ψηλά και να αθληθείς με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας
Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη και είναι πανέμορφη! Βρίσκεται ακόμα υπό υλοποίηση, αλλά αποσκοπεί στην αναβίωση και ανάδειξη του κέντρου της πόλης και των ιστορικών γειτονιών της. Με τον Μεγάλο περίπατο της Αθήνας το κέντρο γίνεται φιλικό προς όλους και σού δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις κάθε του γωνιά (παλιά και καινούργια) στις δύο ρόδες, από την Αρχαία Αγορά μέχρι το Σύνταγμα, την Πανεπιστημίου και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Είναι μία βόλτα που αξίζει να κάνεις!

Βόλτα στο ΚΠΙΣΝ
Το ΚΠΙΣΝ, είναι το Central Park της Αθήνας! Με τις λίμνες του, τους χώρους για pic nic, το αίθριο, τη Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και φυσικά τις μοναδικές  διαδρομές για ποδήλατο. Πάρε το δικό σου ποδήλατο ή νοίκιασε. Το ΚΠΙΣΝ έχει πάει πολύ μπροστά το θέμα του ποδηλάτου. Μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο με ειδική κάρτα ή ακόμα και από το κινητό σου. Ενώ στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα βρεις και σταθμούς ελέγχου ποδηλάτων. Η μόνη πρόταση που θα σου κάνουμε είναι να αποφύγεις τα Σαββατοκύριακα –αν μπορείς – γιατί γεμίζει ασφυκτικά.

Ποδηλατάδα στη Λίμνη Μαραθώνα
Ο γύρος ολόκληρης της λίμνης, ειδικά τον χειμώνα, μπορεί να φαντάζει άθλος, ειδικά αν είσαι αρχάριος. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα ειδυλλιακά τμήματα δίπλα στη λίμνη και μέσα στο δάσος, που, σίγουρα, αξίζουν τον κόπο. Η – κανονική - διαδρομή ξεκινάει από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Στεφάνου και καταλήγει πάλι εκεί, αλλά αν βρίσκεσαι στα πρώτα σου βήματα στις ορθοπεταλιές, προτείνουμε να φορτώσεις το ποδήλατο στο αυτοκίνητο και να πας μέχρι τη λίμνη, και από κει και ύστερα να κάνεις χαλαρά τη βολτούλα σου! Μην ξεχάσεις στον τερματισμό να απολαύσεις τον χυμό σου πάνω στη λίμνη.

Περιπλάνηση στο Τατόι

Στα πρώην Bασιλικά Kτήματα, στο Τατόι η διαδρομή (4-5 χλμ.) έχει πολλά μονοπάτια αλλά και διαφορετικές πορείες για να επιλέξεις. Πρόκειται για μια έκταση 47.000 στρεμμάτων, με κάποιες περιοχές περιφραγμένες, και κάποιες άλλες αφύλαχτες. Αγαπημένος προορισμός για κάθε Αθηναίο ποδηλάτη, με ειδυλλιακές διαδρομές – κυρίως χωματόδρομους. Οι πιο έμπειροι μάλιστα μπορούν να συνεχίσουν μέσα από τα Βασιλικά Κτήματα και να κινηθούν είτε προς περιοχή «Κατσιμίδι», είτε προς τη θέση «Κιθάρα», στη συνέχεια στη Μονή της Παναγίας και, τέλος, θα φτάσεις ως τους Θρακομακεδόνες.

Ανάβαση στην Πάρνηθα

Η Πάρνηθα είναι ένας πολλαπλός προορισμός βόλτας. Trecking, ποδηλασία, ορειβασία… διάλεξε και πάρε. Στην προκειμένη περίπτωση θα επιλέξουμε την ποδηλασία. Αν είσαι παλιά «καραβάνα» μπορείς να ξεκινήσεις από τους πρόποδες της Πάρνηθας, ενώ αν δε θες να σε μαζέψουν από κάποια στροφή, ανέβα με το αυτοκίνητό σου μέχρι το φυλάκιο στο  Mετόχι, πάρκαρε και ξεκίνα! Κατεύθυνσή σου ο Άγιος Γεώργιος στο Kεραμίδι (περίπου στα 4 χλμ.). 

Ορθοπεταλιές στο Κτήμα Συγγρού
Το άλσος του κτήματος Συγγρού είναι γεμάτο μονοπάτια και κυκλικές διαδρομές, ιδανικές για γυμναστική σε ένα όμορφο περιβάλλοντα χώρο γεμάτο πράσινο.  Ένας επιβλητικός πνεύμονας πρασίνου της Αττικής. Ο χώρος έχει σχεδόν μετατραπεί σε must ποδηλατικό και περιπατικό προορισμό των Βορείων Προαστίων. Το Κτήμα Συγγρού προσφέρει πληθώρα κυκλικών διαδρομών με ποικίλο βαθμό δυσκολίας. Από απλές βόλτες μέχρι αγωνιστική προπόνηση, ό, τι κι αν θες να κάνεις αυτό είναι το κατάλληλο μέρος.

Ποδηλασία ολυμπιακών διαστάσεων στο… ΟΑΚΑ

Αν ψάχνεις μια ασφαλή διαδρομή, περιφραγμένη για να περάσεις ένα ευχάριστο πρωινό ή απόγευμα μόνος σου ή με την οικογένειά σου, αυτό είναι το κατάλληλο μέρος. Όλες οι διαδρομές εδώ είναι κυκλικές και αρκετά μονότονες, αλλά αν δεν σε ενδιαφέρει να εξερευνήσεις νέα μέρη, δε θα σε ενοχλήσει. Δε θα ανησυχείς – προφανώς – για αυτοκίνητα ή ανωμαλίες του εδάφους. Ο χώρος είναι περιφραγμένος, χωρίς χώματα και λακκούβες, ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά.


Ορθοπεταλιές by the sea (Παραλιακή) Μπορεί να μην το έχεις προσέξει, αν δεν είσαι γνώστης της περιοχής, αλλά σε όλο το μήκος της Παραλιακής, παράλληλα με τον δρόμο και τις γραμμές του τραμ, κοντά στη θάλασσα, υπάρχουν φαρδιά πεζοδρόμια και παράδρομοι ιδανικοί για ποδηλατάδες. Αν δεν μένεις κοντά, πάρε τον ΗΣΑΠ ή τη γραμμή  1 του μετρό μέχρι το Φάληρο. Αν προτιμάς το αυτοκίνητο, μπορείς να το παρκάρεις σε ένα από τα πολλά και δωρεάν parking του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Δέλτα του Φαλήρου και να συνεχίσεις με το ποδήλατο. Ο πανέμορφος παραλιακός δρόμος, παράλληλος της λεωφόρου Ποσειδώνος, σε περιμένει και είναι ιδανικός για παραθαλάσσιες βόλτες με το ποδήλατο.
 
Τι πρέπει να προσέξω!
Το ποδήλατο είναι για κάθε εποχή, αρκεί ο αναβάτης – δηλαδή εσύ - να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η άνοιξη και το φθινόπωρο, είναι η ιδανική περίοδος για ποδηλατοβόλτες. Η θερμοκρασία είναι τέλεια (ούτε σκας, ούτε κρυώνεις), η μέρα είναι μεγάλη, ο καιρός είναι υπέροχος (αχ, αυτός ο ελληνικός ήλιος) και το μόνο που χρειάζεται είναι να ανέβεις στο ποδήλατό σου και να πάρεις τους δρόμους! 
Πέρα από τις καιρικές συνθήκες όμως, πρέπει να προσέξεις – προνοήσεις για κάποια ακόμα θέματα πριν ανέβεις στη σέλα:

  • Προμηθεύσου και φόρα πάντα ειδικό κράνος και γάντια για ποδηλάτες, ώστε να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.
  • Καλό θα είναι σε ένα τσαντάκι να έχεις πάντα μία σαμπρέλα ποδηλάτου, μία τρόμπα και ένα ποδηλατικό πολυεργαλείο.
  • Φρόντισε να έχεις την κατάλληλη ενδυμασία ποδηλάτου. Διαφορετικά, απέφυγε τουλάχιστον να φοράς φαρδιά ρούχα, γιατί θα σου δημιουργούν μπελάδες (αντίσταση αέρα, σκάλωμα σε μέρη ποδηλάτου, όπως σέλα, γρανάζια, είσοδος εντόμων κλπ.). Προτίμησε βαμβακερά ρούχα και αθλητικά παπούτσια.
  • Μην ξεχάσεις και τα γυαλιά ηλίου σου (εκτός από τον ήλιο, σε προστατεύουν και από έντομα, σκόνη, κλαδιά δέντρων κλπ.).
  • Καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου και μια αλοιφή ή στικ για τσιμπήματα από έντομα.
Βόλτες με την καλύτερη παρέα!

Για να οργανώσεις καλύτερα τις ποδηλατικές εξορμήσεις σου στη φύση, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιους που γνωρίζουν καλύτερα το άθλημα, και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ποδηλατικούς ομίλους και ομάδες. Υπάρχουν οργανωμένοι και πολυετείς όμιλοι που οργανώνουν ποδηλατικές βόλτες για αρχάριους αλλά και πιο έμπειρους ποδηλάτες και υπάρχουν και πιο μικρές ομάδες. Κοινωνικά δίκτυα και Internet θα σε βοηθήσουν να βρεις την ιδανική ομάδα για να κάνεις τις βόλτες σου με παρέα! 

Εμείς σου ευχόμαστε καλές διαδρομές!