World Car-free day

Η Ζωή Είναι Ωραία… και Χωρίς Αυτοκίνητο!

Το αυτοκίνητο, από αρχαιοτάτων χρόνων, μπήκε στη ζωή του ανθρώπου για να τον βοηθήσει στις μετακινήσεις του και έχει καταλήξει, σήμερα, να αποτελεί για ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών… προέκταση του εαυτού τους, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. «Μπιιιπ- μπιιιιπ» και ατελείωτες ώρες στους δρόμους –ειδικά των αστικών κέντρων – φθείρουν εσένα, τον πλανήτη, το αυτοκίνητο, την υγεία σου και δεν το καταλαβαίνεις! Ήξερες ότι μελέτη που διήρκεσε 5 χρόνια και έγινε σε 500 Βρετανούς, ηλικίας 37 έως 73 ετών, έδειξε πως η οδήγηση για περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα μπορεί να μειώσει ακόμη και τον δείκτη ευφυΐας μας; Δηλαδή, δε φτάνουν τα γνωστά μέχρι σήμερα προβλήματα που προκύπτουν από την οδήγηση - με τον μηνίσκο, τα προβλήματα μέσης και το στρες να κρατάνε τα πρωτεία - τώρα μαθαίνουμε ότι η οδήγηση μπορεί να μας κάνει λιγότερο εύστροφους!

Ε, όχι! Αυτό πάει πολύ!

Αν νιώθεις, λοιπόν, ότι έχεις παραγνωριστεί με τους διπλανούς οδηγούς στον δρόμο, αν χρησιμοποιείς καθημερινά το αυτοκίνητο, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, όπως να πας στο περίπτερο ή τα σκουπίδια, τότε σίγουρα για σένα φτιάχτηκε η CAR FREE DAY (ή αλλιώς η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο). Τι είναι όμως η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο; Είναι, στην πραγματικότητα, μία ημέρα ή μήπως είναι κάτι παραπάνω;

Αν και με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000 καθιερώθηκε πανευρωπαϊκά η 22α Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, πρώτη φορά είχε γιορταστεί το ’98 στη Γαλλία. Περίπου 1500 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν ετησίως στους εορτασμούς, οι οποίοι ενθαρρύνουν τους πολίτες να παρκάρουν το αμάξι σπίτι και να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πόδια τους ή το ποδήλατό τους. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, από το 2002 έχει καθιερωθεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που θεωρείται ως ο σημαντικότερος Ευρωπαϊκός θεσμός στην προώθηση βιώσιμων προτύπων κινητικότητας. Η Εβδομάδα Κινητικότητας διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και κορυφώνεται στις 22/9 με την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, όπου είθισται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να παρέχουν δωρεάν μετακίνηση, ενώ παράλληλα “τρέχουν” και άλλες δράσεις ανά Δήμο. Φέτος, το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους».

Καταλαβαίνουμε πως αν το αυτοκίνητο είναι κομμάτι της καθημερινής σου μετακίνησης, ίσως σού φαντάζει λίγο δύσκολο να το αποχωριστείς ακόμα και για μία ημέρα. Αλλά σκέψου τα οφέλη! Και για να μην κάθεσαι να σκέφτεσαι, η ομάδα του yellow blog, σου παρουσιάζει συγκεντρωμένους τους 4 βασικούς λόγους που θα έπρεπε να αναθεωρήσεις τον τρόπο μετακίνησής σου και 2 applications για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Οφέλη για την τσέπη σου

Από το να το αποκτήσεις μέχρι να το συντηρήσεις και – φυσικά – να το μετακινήσεις, το αυτοκίνητο κοστίζει. Μήπως θα έπρεπε, λοιπόν, να τα βάλεις κάτω με χαρτί και μολύβι και να δεις πόσο σού κοστίζει το να έχεις αμάξι; Άπαξ και κάνεις τις πράξεις σίγουρα θα καταλήξεις στο συμπέρασμα πως –ειδικά αν ζεις σε περιοχή που εξυπηρετείται εύκολα με συγκοινωνία – μάλλον πρέπει να βρεις εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. Σκέψου ότι πλέον μπορείς να παρακολουθήσεις μέσω του smartphone σου τις δημόσιες συγκοινωνίες και έτσι να μη χρειαστεί να περιμένεις με τις ώρες στη στάση. Επίσης, το κόστος μετακίνησης με το λεωφορείο ή το μετρό είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι το αυτοκίνητο. Για σκέψου το καλύτερα… μήπως τα πόδια είναι καλύτερα από τις ρόδες;

Οφέλη για το περιβάλλον

Μελέτες έχουν δείξει πως το 40% των εκπομπών C02 στον πλανήτη οφείλεται στη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων. Ένα ποσοστό στο οποίο γενναιόδωρα συμβάλλουν τα αστικά κέντρα της Ελλάδας καθημερινά. Και μην κοιτάς ψηλά σφυρίζοντας, και εσένα αφορά αυτό, φίλε οδηγέ που καθημερινά πηγαινοέρχεσαι με το αμαξάκι σου. Τα πάντα έχουν ένα τίμημα. Μήπως, τελικά το τίμημα που πληρώνουμε για τη μεταφορά μας είναι μεγαλύτερο από το “απλό” κόστος συντήρησης και μετακίνησης; Σκέψου το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνεις πηγαίνοντας στις δουλειές σου. Σκέψου αν και πόσο αυτό θα μπορούσες να το μειώσεις. Και, τέλος, συλλογίσου ότι δεν είσαι μόνος σου στον πλανήτη και ότι ο καθένας χρειάζεται να συμβάλλει το λιθαράκι του για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα.

Οφέλη για την υγεία

Αναγκαστικά, όταν δε χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο, χρησιμοποιείς το σώμα σου. Και αυτό σίγουρα δεν είναι κακό. Αντιθέτως, μάλιστα! Το ήξερες ότι κάνοντας, συνολικά, έως και 5 χλμ. την ημέρα συντελείς στην καλή φυσική σου κατάσταση; Οι ειδικοί λένε ότι 25 λεπτά αρκούν ημερησίως για να ζήσουμε 3 με 7 χρόνια παραπάνω. Δεν τα λες και λίγα! Επιπλέον, βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητά σου, έστω και σε χαλαρούς ρυθμούς, μειώνεις 20-40% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, μειώνεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ελαττώνεις τις πιθανότητες για διαβήτη και ενεργοποιείς τον μεταβολισμό σου. Επίσης, περπατώντας σε εξωτερικό χώρο (ή κάνοντας ποδήλατο) εκτίθεσαι στο φως του ήλιου (20 λεπτά καθημερινά αρκούν) με αποτέλεσμα να παράγεις μεγαλύτερα ποσοστά βιταμίνης D, η οποία έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σου και την ψυχολογία σου. Πόσα ακόμα να σού πούμε για να αφήσεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι και να πάρεις μαζί σου τα αθλητικά παπούτσια;

Οφέλη για το μυαλό & την ψυχολογία σου

Αφήνοντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου σπίτι και εφόσον δεν πάρεις ποδήλατο, έχεις ελεύθερο χρόνο! “Ελεύθερος χρόνος”, ναι υπάρχει ακόμα αυτή η έννοια και μάλιστα σου προσφέρεται απλόχερα στα μέσα μεταφοράς. Πόσο καιρό έχεις να διαβάσεις ένα βιβλίο (και να μην είναι διακοπές); Η ανάγνωση βιβλίων σε χαλαρώνει και σε βάζει σε μία άλλη πραγματικότητα, όπου το στρες δεν υπάρχει. Δε θες να διαβάσεις; Κανένα πρόβλημα! Κατέβασε παιχνίδια ή εφαρμογές στο κινητό σου και μπες σε έναν άλλο ψηφιακό κόσμο. Δεν έχεις διάθεση ούτε για αυτό; Τότε κάνε το πιο απλό, παρατήρησε τον κόσμο δίπλα σου ή άκου την αγαπημένη σου μουσική ή – γιατί όχι – κλείσε για λίγο τα μάτια σου (απλά πρόσεξε μη χάσεις τη στάση σου). Ό,τι και να κάνεις σίγουρα θα είναι λιγότερο στρεσογόνο, για τον εγκέφαλό σου, απ’ ό,τι η οδήγηση στους αποπνικτικούς δρόμους της πόλης. Το αποτέλεσμα (γιατί όλα αυτά τα κάνεις για κάποιο λόγο): θα φτάσεις στον προορισμό σου χωρίς να έχεις κουραστεί για να βρεις να παρκάρεις, χωρίς να έχεις ταλαιπωρηθεί με το “σταμάτα – ξεκίνα” της κίνησης, χωρίς να έχεις κάψει βενζίνη και έχοντας αφιερώσει λίγο χρόνο σε εσένα και στις σκέψεις σου. Άρα σίγουρα η μέρα σου θα έχει ξεκινήσει καλύτερα και με λιγότερο στρες!