Γυναίκα κάνει surfing σε σιδερώστρα πάνω σε κύματα από ρούχα

Καλοκαιρινά & Χειμωνιάτικα, ο σωστός τρόπος για “αλλαγή εποχής”

Μόλις πιάσουν οι πρώτες ζέστες, συνήθως ξεκινάμε να σκαλίζουμε την ντουλάπα, με μανία, για να βρούμε κάνα κοντομάνικο ή γενικότερα κάτι πιο δροσερό να φορέσουμε. Οι κουβέρτες έχουν αρχίσει να κλωτσιούνται κάθε βράδυ από το κρεβάτι και κάποιοι από εμάς κυκλοφορούμε ξυπόλυτοι μέσα στο σπίτι γιατί δε βρίσκουμε τις καλοκαιρινές μας παντόφλες. 

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο! 

Πρέπει να κάνεις αυτό που αποφεύγεις: Να αλλάξεις εποχή στο σπίτι σου! 

Να αποτινάξεις από πάνω του τον χειμώνα και να υποδεχθείς το καλοκαιράκι! Ρούχα, παπούτσια, χαλιά, κουβέρτες, ακόμα και κουρτίνες μπαίνουν σε τροχιά ανανέωσης και ζητάνε από σένα χρόνο και διάθεση για να τα βγάλεις και να τα βάλεις στη θέση τους! Πριν πιάσεις σακούλες ή ναφθαλίνες πρέπει σίγουρα να οργανωθείς και να αφιερώσεις χρόνο στο σπίτι σου, εάν θέλεις να είναι λειτουργικό κάθε εποχή. 

Το yellow blog δημιούργησε μία λίστα για κάθε τομέα του σπιτιού που “αλλάζει εποχή” για να κάνεις φέτος την αλλαγή καλοκαιρινών – χειμωνιάτικων πιο εύκολη και οργανωμένη!

Ξεκαθαρίζοντας τις ντουλάπες

Η αλήθεια είναι ότι όλοι θα θέλαμε να έχουμε την γκαρνταρόμπα κάποιου χολιγουντιανού σταρ, με ειδική θέση για το καθετί. Από τα παπούτσια που μπορείς να τα τακτοποιήσεις ανά είδος και χρώμα μέχρι τα ρούχα που μπαίνουν σε μία – σχεδόν ονειρική θα λέγαμε – σειρά, η ντουλάπα - γκαρνταρόμπα είναι το όνειρο ανδρών και γυναικών και, μάλλον, προνόμιο λίγων. Για εμάς, λοιπόν, τους κοινούς θνητούς, έχει φτάσει αυτή η στιγμή να ανοίξουμε την “ντουλάπα του τρόμου” και να ξεκαθαρίσουμε τα χειμωνιάτικα! 

Ακολούθησε την παρακάτω λίστα, step-by-step για να τελειώσεις γρήγορα, εύκολα και όλα να γίνουν πολύ πιο οργανωμένα.
  • Άδειασε την ντουλάπα, για να δεις καλύτερα τον χώρο σου και τα ρούχα σου.
  • Καθάρισε την ντουλάπα, για να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα ρούχα της νέας σεζόν.
  • Πλύνε ό,τι δεν έχει πλυθεί για να είναι έτοιμο για αποθήκευση.
  • Ξεχώρισε τα ρούχα που μόλις έβγαλες από την ντουλάπα σε 2 κατηγορίες: σε αυτά που φοράς (και πάνε για αποθήκευση) & σε αυτά που έχεις πάνω από 2 χρόνια να βάλεις (και πάνε για δόσιμο). Στη συνέχεια ξεχώρισε αυτά που θες να δώσεις σε μία τσάντα που πάει σε γνωστούς και σε μία με αυτά που πάνε για δόσιμο σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
  • Κράτα έξω τα ρούχα “παντός καιρού” (όπως ένα μπουφανάκι, τα τζιν, τα πουκάμισα κλπ.), που θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση όταν ο καιρός νοιώθει διχασμένος και δεν ξέρει τι θέλει
Κατέβασε τα καλοκαιρινά!
  • Βγάλε τα καλοκαιρινά από τις συσκευασίες τους και ξεκίνα να τοποθετείς μέσα τα χειμωνιάτικα, όμορφα και τακτικά.
  • Σχετικά με τις σακούλες και το δίλημμα "Πεπιεσμένου αέρα ή… όχι;". Οι σακούλες κενού αέρα σού γλιτώνουν αισθητά χώρο, αλλά σου τσαλακώνουν τα ρούχα. Οι κοινές συσκευασίες αποθήκευσης πιάνουν περισσότερο χώρο αλλά τα ρούχα είναι πολύ πιο άνετα. Οπότε είναι - κυρίως - θέμα χώρου.
  • Βάλε ετικέτες έξω από κάθε σακούλα για να βρίσκεις εύκολα το περιεχόμενό της στην επόμενη αλλαγή σεζόν.
  • Χρησιμοποίησε φυσικό αντισκωριακό, όπως κλαδάκια από λεβάντα, φύλλα από γεράνια, μέντα ή δυόσμο μέσα σε τούλινο πουγκί. Επίσης, λίγο αιθέριο έλαιο λουίζας ή λεμονιού σε ένα μαντήλι κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς και τα μοσχόκαρφα ή το πράσινο σαπούνι.
  • Ξεκίνα να τοποθετείς τα καλοκαιρινά στην άδεια ντουλάπα, με γνώμονα όχι πώς τα είχες πέρυσι αλλά πώς, τελικά, σε βολεύουν.
Πάμε στα παπούτσια!
  • Πλύνε, καθάρισε, στέγνωσε ό,τι παπούτσι πρόκειται να αποθηκεύσεις
  • Πήγαινε στον τσαγκάρη αν χρειάζεται! Είναι καλύτερο να είναι έτοιμα τα παπούτσια παρά να έρθει η ώρα να θες να βάλεις τις μπότες σου και να πρέπει να περιμένεις να σου βάλουν φερμουάρ.
  • Δώσε ό,τι δε φοράς! Αυτός ο κανόνας ισχύει σε όλα! Παπούτσια που έχει περάσει η μόδα τους και δεν τα φοράς ή τα απόκτησες πάνω σε μία αγοραστική παρόρμηση μπορούν να πάρουν τον δρόμο τους για άλλα πόδια.
  • Αποθηκεύεις στα κουτιά τους ή σε παπουτσοθήκη μακριά από τον ήλιο.

    Και κάπως έτσι τελείωσες με την ντουλάπα σου! Είδες, δεν ήταν δύσκολο! Τώρα, πάρε μία βαθιά ανάσα και ακολούθησε την ίδια διαδικασία και για όποια άλλη ντουλάπα έχεις να φτιάξεις.

Αλλάζοντας εποχή στο υπόλοιπο σπίτι

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια που τελείωσες τις ντουλάπες, ΑΛΛΑ, χωρίς να θέλουμε να σε αγχώσουμε, δεν έχεις – επ' ουδενί - τελειώσει με την αλλαγή εποχής που απαιτεί όλο το υπόλοιπο σπίτι!

Μην απογοητεύεσαι, μην πελαγώνεις και μην τα παρατάς! Εδώ είμαστε εμείς! Χαλιά, παπλώματα, κουβέρτες, στρώματα, καναπέδες… όλα εδώ θα τα πούμε και θα τα φτιάξουμε!

Σε ό,τι αφορά τα χαλιά, η επιλογή είναι απλή: Εμπιστεύεσαι τους ειδικούς στο χαλί και ξενοιάζεις! Στους Συνεργάτες του Προγράμματος, Βιοκαρπέτ και Οίκο Χαλιών Εφραίμογλου μπορείς να εμπιστευθείς τα χαλιά σου για καθάρισμα και χρησιμοποιώντας κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα να κερδίσεις αλλά και να εξαργυρώσεις yellows!

Χειμερινά καλύμματα... Μην κουκουλώνεις το πρόβλημα, σήκωσε τα μανίκια και σημείωνε!

  • Μην επιχειρήσεις να πλύνεις διπλές κουβέρτες και παπλώματα σε οικιακό πλυντήριο γιατί ή θα σου πέσει η μέση ή θα πάθει ζημιά το πλυντήριο και θα τρέχεις! Οπότε επίλεξε είτε ένα καθαριστήριο είτε ένα self service laundry, που πλέον ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια ανά την Ελλάδα.
  • Τα πουπουλένια παπλώματα πρέπει να στεγνώνουν σε στεγνωτήριο μαζί με 2-3 μπαλάκια τένις, γιατί με το κοινό στέγνωμα στον ήλιο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα πούπουλα δεν έχουν κρατήσει υγρασία (θέλει τίναγμα για να ανακατεύονται τα πούπουλα συνέχεια).
  • Τα πουπουλένια παπλώματα δεν πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες κενού αέρα.
  • Κουβέρτες, ριχτάρια, κουρτίνες, παπλώματα (χωρίς πούπουλα) μπορούν να μπουν σε σακούλες κενού αέρα, αφού πλυθούν.
  • Αν είσαι από αυτούς που αλλάζουν κουρτίνες, τότε θα ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία με τα ρούχα. Δηλαδή, θα τις κατεβάσεις, θα καθαρίσεις το κουρτινόξυλο, θα τις πλύνεις, θα τις αποθηκεύσεις και θα βάλεις τις καλοκαιρινές.

Καναπέδες... Κάτσε αναπαυτικά και άκου!

  • Αρχικά, οι καναπέδες θέλουν τίναγμα και σίγουρα σκούπισμα, για να μη σου πούμε και πλύσιμο.
  • Αν έχεις καναπέ με αποσπώμενα μαξιλάρια, βγάλ’ τα στο μπαλκόνι και… τίναξέ τα δυνατά! Πάρε ένα σκουπόξυλο ή εκείνο το παλιό εργαλείο – ξεσκονίστρα τινάγματος, λέγεται – που είναι για τα χαλιά.
  • Αφού τα τινάξεις, άστα στον ήλιο.
  • Αν έχεις κάποιον ατμοκαθαριστή, μπορείς να περάσεις τους καναπέδες, αφού τσεκάρεις πρώτα ότι το ύφασμά τους αντέχει.
  • Αν, πάλι, έχεις καναπέ με αφαιρούμενο ύφασμα, μπορείς να τα βάλεις στο πλυντήριο και να τα πλύνεις. Σε αυτήν τη περίπτωση πρόσεξε τη θερμοκρασία, για να μη σου μαζέψουν…
  • Τίναγμα, καθάρισμα και πλύσιμο, αυτές τις διαδικασίες πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσεις και με τα μαξιλάρια.
  • Όταν έχεις πλέον επανατοποθετήσει τα καλύμματα σε καναπέ και μαξιλάρια, καλό θα ήταν να έβαζες από πάνω ένα δροσερό ριχτάρι, ούτως ώστε και η εμφάνιση να ανανεωθεί αλλά – το  κυριότερο – να είναι πιο δροσερά όταν απολαμβάνεις την άνεση του καναπέ σου.

Είδες πόσο γρήγορα και νοικοκυρεμένα μπορούν να τελειώσουν οι δουλειές σου; Οργάνωση και χρόνο χρειάζεται (τι ωραία που τα λέμε).