yellow-business

8+1 Ελληνικοί Προορισμοί για Πάσχα

Γέμισε το κουτί των αναμνήσεών σου με Πασχαλινούς προορισμούς.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ξεκινήσει. Θες να προγραμματίσεις πώς θα περάσεις τις ημέρες του Πάσχα; Οι επιλογές είναι πολλές· να βρεθείς στην πρώτη σειρά για να δεις τους μπότηδες στην Κέρκυρα, να ζήσεις την κατανυκτική ατμόσφαιρα στην Πάτμο και στα Μετέωρα, να παρακολουθήσεις τον ρουκετοπόλεμο στη Χίο ή να ταξιδέψεις όπου αλλού αποφασίσεις. Το yellow είναι εδώ και σου παρουσιάζει τους TOP 8+1 ελληνικούς προορισμούς για το Πάσχα.



Corfu

Kέρκυρα
Το Πάσχα στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα έχει κάτι το διαφορετικό, κάτι που αξίζει να το ζήσεις έστω και μία φορά. Οι φιλαρμονικές του νησιού δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην περιφορά των επιταφίων αλλά και στην Ανάσταση. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, πετούν τους μπότηδες (τεράστια κανάτια γεμάτα νερό) από τα μπαλκόνια τους υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών, ενώ αμέσως μετά οι φιλαρμονικές ξεχύνονται και πάλι στους δρόμους….



Xίος
Το πέρασµα από τον «Θάνατο στην αιώνια Ζωή» που συμβολίζεται μέσα από το διάσημο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο, είναι αυτό που χαρακτηρίζει το χιώτικο Πάσχα. Οι ντόπιοι μάλιστα ανεβαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Μακαρίου στο βουνό Αίπος για να απολαύσουν το θέαμα από ψηλά, ενώ οι πιο τολμηροί πλησιάζουν τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, που αποτελούν και το επίκεντρο του ρουκετοπόλεμου. Η προετοιμασία δε, αρχίζει πολλούς μήνες πριν, ενώ οι ποσότητες των ρουκετών που ετοιμάζονται κάθε χρόνο φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά φαντασμαγορικό!

Corfu


Corfu

Μετέωρα
Στις μονές που προβάλουν μέσα από τα μοναδικής ομορφιάς απόκρυμνα βράχια, θα ζήσεις το Πάσχα με κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, υπέροχες ψαλμωδίες και βυζαντινή μουσική, μια εμπειρία σε σχεδόν μυστικιστική ατμόσφαιρα. Αιώνες τώρα το γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα των 800 και πλέον σκοτεινόχρωμων βράχων αποτελεί τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Από τις τριάντα μονές του παρελθόντος σήμερα λειτουργούν μόνο έξι. Η πιο εύκολα προσβάσιμη είναι εκείνη του Αγίου Στεφάνου, όπου το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι τον προαύλιο χώρο. Το Πάσχα στα Μετέωρα μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά και με εξορμήσεις στη γύρω περιοχή, στα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, το Περτούλι, την Ελάτη, το Νεραιδοχώρι & τον Ασπροπόταμο.



Ύδρα
Το Πάσχα στην Ύδρα είναι σίγουρα διαφορετικό. Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί αναβιώνουν έθιμα παλιά, που είναι δεμένα με τη θάλασσα. Αν επιλέξεις να περάσεις αυτές τις μέρες στο μικρό νησί του Σαρωνικού θα ζήσεις από κοντά την μοναδική εμπειρία της περιφοράς του επιταφίου στη συνοικία Καμίνι, όπου ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα όσο διαβάζεται η «Ακολουθία του Επιταφίου», δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. Στη συνέχεια οι τέσσερις επιτάφιοι του νησιού συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με το που θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», το λιμάνι της Ύδρας παίρνει φωτιά από τα βεγγαλικά, ενώ και την Κυριακή του Πάσχα έχουμε «μπουρλοτιέρικη» Ανάσταση, με το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού, με πραγματικά φαντασμαγορικό τρόπο.



Corfu

Πάτμος
Το Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια. Από την Κυριακή των Βαΐων, οι στολισμοί και οι θρησκευτικές παραδόσεις, εντάσσουν τον επισκέπτη στο πασχαλινό κλίμα. Το πιο χαρακτηριστικό από τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο είναι η «Τελετή του Νιπτήρος», το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, όπου ο Ηγούμενος, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα. Το επόμενο βράδυ όλοι οι επιτάφιοι κάνουν περιφορά στα καλντερίμια του νησιού και συναντιούνται στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας, ενώ η Ανάσταση γίνεται στο μοναστήρι. Ανήμερα του Πάσχα, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά διαφορετικές γλώσσες κατά τη λειτουργία της Αγάπης, μεταξύ των οποίων και τα αρχαία ελληνικά.



Λεωνίδιο
Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα συμβαίνει κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο, η νύχτα των αερόστατων, αφού με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα πλημμυρίζουν τον ουρανό, ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα. Κάθε σπίτι ετοιμάζει το δικό του αερόστατο καιρό πριν, αλλά κι εσύ θα έχεις τη δυνατότητα να προμηθευτείς δωρεάν το δικό σου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην τελετή της Αγάπης, το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ αργότερα ένα τσακώνικο γλέντι στήνεται στην κεντρική πλατεία, με κρασί, μεζέδες και παραδοσιακές δίπλες, αλλά και δημοτικούς χορούς από φουστανελοφόρους και τζουμπελούδες (η επίσημη τοπική ενδυμασία).



Corfu

Μονεμβασιά
Πάσχα με άρωμα μίας άλλης εποχής στο φημισμένο κάστρο. Η Μονεμβασιά είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να ζήσουν το Πάσχα μιας άλλης εποχής. Οι λειτουργίες γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια, υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αξίζει να παρακολουθήσεις και την τοπική εκδοχή του εθίμου του καψίματος του Ιούδα, στον περίβολο της εκκλησίας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις τα αντιπροσωπευτικά εδέσματα της περιοχής.



Mύκονος
Δεν υπάρχει αργία, τριήμερο, εθνική ή θρησκευτική εορτή, που να μη γεμίσει η Μύκονος με τους λάτρεις του νησιού. Έτσι και τις ημέρες του Πάσχα, η Μύκονος σφύζει από ζωή, αφού εκατοντάδες επισκέπτες θέλουν να ζήσουν τόσο την έντονη κοσμοπολίτικη ζωή όσο και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Αν θες να περάσεις το Πάσχα στη Μύκονο κατανυκτικά, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς τα πολλά εκκλησάκια της Χώρας και να ζήσεις από κοντά τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού (τις Λαμπροκουλούρες, το Μοιρολόι της Παναγιάς και το κάψιμο του Ιούδα). Αν πάλι θες απλά να περάσεις ένα τετραήμερο στο πιο διάσημο νησί της Ελλάδας, έχεις ατέλειωτες επιλογές σε μπαρ, εστιατόρια και ατέλειωτες βόλτες στα παραδοσιακά στενά της Χώρας.



Κάπου αλλού…
Οκτώ προτάσεις για να ζήσεις από κοντά έθιμα και παραδόσεις μερικών εκ των ομορφότερων γωνιών της Ελλάδας, συν μία επιπλέον· οι υπόλοιποι προορισμοί στην Ελλάδα. Σε μια χώρα που σφύζει από παραδόσεις και έθιμα, έχεις ατέλειωτες επιλογές. Ανακάλυψε μόνος σου τον ιδανικό για σένα προορισμό και οργάνωσε τις πασχαλινές σου διακοπές. Το blog του yellow θα σε βοηθήσει για άλλη μια φορά.

Ειδικότερα:

Δες εδώ τους Συνεργάτες του Προγράμματος, οργάνωσε τις πασχαλινές σου εξορμήσεις, πραγματοποιώντας τις συναλλαγές σου με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, και κέρδισε yellows!

Και φέτος το Πάσχα θα είναι yellow!