Ανακάλυψε τα καλύτερα βιβλία για το καλοκαίρι και κέρδισε yellows!

Το καλοκαίρι, είναι μια πολύ καλή στιγμή να διαβάσεις ένα βιβλίο. Αστυνομικό, μυστηρίου, ιστορικό, ότι κι αν επιλέξεις, σίγουρα θα είναι μια καλή συντροφιά, τόσο στην παραλία όσο και στις υπόλοιπες ήρεμες στιγμές των διακοπών. Ανακάλυψε την μαγεία των βιβλίων, ταξίδεψε στους υπέροχους κόσμους που ξεδιπλώνονται μέσα σε κάθε γραμμή και σελίδα και – γιατί όχι – γνώρισε ένα τελείως διαφορετικό είδος βιβλίου, από αυτά που έχεις συνηθίσει να διαβάζεις, τα graphic novels.

Το yellow είναι εδώ για να σου παρουσιάσει επιλεγμένα βιβλία της ελληνικής και παγκόσμιας βιβλιογραφίας & graphic novels Ελλήνων καλλιτεχνών και επίσης να σου προτείνει τρόπους να τα αποκτήσεις.



Corfu

Ματωμένη Σελήνη
Jo Nesbo, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το νέο βιβλίο του μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo με ήρωα τον Χάρι Χόλε, που μόλις κυκλοφόρησε, υπόσχεται να μην σου επιτρέψει να το αφήσεις από τα χέρια σου με το μυστήριο και την νουάρ ατμόσφαιρα που μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) Αφού έχει δει τη ζωή του να διαλύεται, ο Χάρι πηγαίνει στο Λος Άντζελες για να εξαφανιστεί από όλους και όλα, ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Όσο και αν προσπαθεί όμως, συνειδητοποιεί ότι από τον εαυτό του δεν μπορεί να ξεφύγει. Όταν στον δρόμο του βρεθεί μια ηλικιωμένη ηθοποιός, η Λουσίλ, που προσπαθεί να ξεφύγει από ένα καρτέλ ναρκωτικών στο οποίο χρωστάει 1.000.000 δολάρια, ο Χάρι δεν έχει άλλη επιλογή από το να τη βοηθήσει. Εκείνη με τη σειρά της θα του δώσει στέγη, θα του χαρίσει τη συντροφιά της και ένα καλοραμμένο κοστούμι. Πίσω στο Όσλο, δύο αγνοούμενα κορίτσια εντοπίζονται δολοφονημένα. Ένας από τους υπόπτους είναι ένας διάσημος μεγαλομεσίτης. Η Κατρίν Μπρατ θέλει να ζητήσει τη βοήθεια του ανθρώπου που γνωρίζει τους κατά συρροή δολοφόνους καλύτερα από τον καθένα, αλλά οι αρχηγοί της αστυνομίας αρνούνται κατηγορηματικά να συνεργαστούν με τον Χάρι Χόλε. Από την άλλη μεριά, ο ύποπτος μεγαλομεσίτης θέλει να τον προσλάβει ως ιδιωτικό ερευνητή για να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες. Ο Χάρι αρνείται, αλλά όταν το καρτέλ των ναρκωτικών απαγάγει τη Λουσίλ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: αν δεχτεί την πρόταση του μεγαλομεσίτη θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της Λουσίλ. Έχει μόλις δέκα μέρες. Ο χρόνος περνάει και μια ματωμένη σελήνη ρίχνει το φως της πάνω από το Όσλο.



Αρχαιολογία, Αγάπη μου …Έλα Πάρε Με Από Δω
Θεόδωρος Παπακώστας, Εκδόσεις Key Books

Η ιστορία και η αρχαιολογία ξεφεύγουν από το ακαδημαϊκό επίπεδο και γίνονται προσιτές στον κόσμο, με χιούμορ και γλαφυρή αφήγηση. Ο Θεόδωρος Παπακώστας ή αλλιώς Archaeostoryteller, είναι ο αρχαιολόγος που με τις viral εκπομπές του στο youtube και τα post στα social media έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο παρελθόν και στην ζωή των αρχαίων. Μετά το bestseller βιβλίο του ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΗ Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ, μας συστήνει ξανά με διαφορετική οπτική το παρελθόν.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) …Είχε αγαπημένο εργολάβο ο Περικλής; Υπήρχε «Σπάρτακος» λίγο πριν από τον Σπάρτακο; Υπήρχε «Όμηρος» πολύ πριν από τον Όμηρο; Πότε άρχισαν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες οι Μινωίτισσες στην Κνωσό; Πώς βίωσε το body shaming ο Ηρακλής; Είχε η αρχαία Αθήνα στοιχειωμένα σπίτια; Ghostbuster είχε; (Spoiler alert: είχε.) Ένας παράνομος έρωτας στη Σπάρτη, ένας γάιδαρος σομελιέ στη Χαλκιδική κι ένα φλεγόμενο βέλος που πετάχτηκε μέσα στο Αιγαίο, έσκισε το σκοτάδι και έσωσε ζωές….

Corfu


Corfu

Για Όλα Υπάρχει Ένας Μύθος
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Εκδόσεις Κάκτος

Ο έτερος youtuber του άρθρου, ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Λουκόπουλος ή αλλιώς The Mythologist, με τις εκπομπές του έχει δώσει μια διαφορετική εικόνα στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια μυθολογία. Η ελληνική μυθολογία πρωταγωνιστεί στο βιβλίο αυτό, με τρόπο τέτοιο που θα σε κάνει να ρουφήξεις το βιβλίο και μπορείς να μάθεις όλα τα μυστικά για ονόματα που γνωρίζεις, αναφέρεις συχνά αλλά δεν ξέρεις την ιστορία τους: Μέδουσα, Πλούτος, Έρωτας, Αλήθεια, Κασσάνδρα κ.α.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) Πώς γίνεται ολόκληρος θεός του πολέμου να είναι δειλός; Πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η εκδίκηση μιας απατημένης θεάς που ψάχνει να ξεσπάσει; Πόσο κακό είναι ικανή να κάνει μια μητέρα που αναζητά τη χαμένη της κόρη; Ποιο μυστικό μπορεί να κρύβει ένα διάσημο τέρας που, μέχρι να τιμωρηθεί σκληρά και άδικα, ήταν μια κοπέλα ξακουστή για την ομορφιά της; Τι ανάγκασε τους πανίσχυρους θεούς του Ολύμπου να εγκαταλείψουν το παλάτι τους φοβούμενοι για τη ζωή τους;….



Εκεί Που Τραγουδάνε Οι Καραβίδες
Delia Owens, Εκδόσεις Δώμα

Το παγκόσμιο best seller, με πάνω από 18 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, το οποίο μεταφέρθηκε πρόσφατα σε κινηματογραφική ταινία, παρουσιάζει την ζωή μιας μοναχικής κοπέλας που ζει απομονωμένη στους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας και εμπλέκεται σε μια περίεργη δολοφονία.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) Για χρόνια, οι φήμες για την Πιτσιρίκα του Βάλτου έδιναν κι έπαιρναν στο Μπάρκλι Κόουβ, ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας. Ο θάνατος του νεαρού Τσέις Άντριους τις έκανε να φουντώσουν ακόμη περισσότερο. Ποιος θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει, αν όχι εκείνο το αγριοκόριτσο που ζούσε μονάχο του στα βάθη του βάλτου; Αλλά την Κάια δεν την είχαν καταλάβει. (…) Μια ωδή στον φυσικό κόσμο και μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πώς τα παιδικά μας χρόνια μάς καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά, απ’ τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει...

Corfu


Corfu

Εκατό Χρόνια Μοναξιά
Gabriel Harcia Marquez, Εκδόσεις Ψυχογιός

Όταν ο νεαρός Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ, ήθελε να ταχυδρομήσει το βιβλίο του στον εκδότη, το πακέτο περιείχε περίπου 500 σελίδες και το κόστος αποστολής ήταν 82 πέσο. Διέθετε μόνο 50 πέσο εκείνη την στιγμή. Έστειλε μόνο το μισό βιβλίο στον εκδότη, γύρισαν σπίτι με την σύζυγό του και βάλαν ενέχυρο τη θερμάστρα και το μίξερ. Με τα χρήματα που πήραν έστειλαν στο εκδότη και το υπόλοιπο βιβλίο. Βγαίνοντας από το ταχυδρομείο η γυναίκα του τού είπε «αυτό που μας λείπει τώρα είναι το βιβλίο να είναι χάλια». Η πρώτη έκδοση του βιβλίου εξαντλήθηκε σε λιγότερο από μια βδομάδα και την επόμενη εβδομάδα εξαντλήθηκε και η δεύτερη έκδοση. Το 1982 ο Μάρκεζ κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και θεωρείται κυρίαρχος εκπρόσωπος του μαγικού ρεαλισμού, όπου στο ρεαλισμό της καθημερινότητας μπορεί να εισβάλει κάτι μαγικό, πχ ένα μαγικό χαλί και να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογικό από τους γύρω.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) Πολλά χρόνια μετά, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία θα έφερνε στον νου του το μακρινό απόγευμα που ο πατέρας του τον πήγε να γνωρίσει τον πάγο…
Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινά ένα από τα γοητευτικότερα και πιο φημισμένα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα. Ένα έργο που «από στόμα σε στόμα», όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Μάρκες με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. (…)



Σασμός
Σπύρος Πετρουλάκης, Εκδόσεις Μίνωας

Σασμός είναι το αντίθετο της βεντέτας, σημαίνει φτιάξιμο· είναι η συμφιλίωση ανάμεσα σε δύο οικογένειες προκειμένου να σταματήσει η βεντέτα που τρέχει ή πρόκειται να ξεσπάσει. Ο Σασμός του Πετρουλάκη, το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, είναι μια κρητική μαντινάδα γραμμένη σε πεζό κείμενο και κλείνει μέσα του αγάπη, μίσος, πόνο, φόβο, συγχώρεση & λύτρωση.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα...». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή. Ακολουθεί δεύτερος θάνατος - αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα...» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά. (…) Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;

Corfu


Graphic Novels


Corfu

1800
Θανάσης Καραμπάλιος, Εκδόσεις Jemma Press

Ο Θανάσης Καραμπάλιος εμφανίστηκε στον χώρο των comics το 2018, με το πρώτο του έργο, το «1800», για το οποίο κέρδισε και το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη από την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς. Και ήρθε όχι απλά για να μείνει, αλλά για να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες του χώρου. Το «1800» είναι μια φανταστική ιστορία που εξελίσσεται ανάμεσα σε πραγματικά γεγονότα της προεπαναστατικής περιόδου στα βουνά της Θεσσαλίας και τις γύρω περιοχές. Από τις σελίδες του παρελαύνουν Κλέφτες και Αρματολοί στην διαρκή μάχη που είχε μαζί τους ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, ενώ οι ήρωες της επανάστασης όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, ο Τζαβέλας, ο Μπότσαρης αλλά και άλλοι, όπως ο Καποδίστριας περνάνε μέσα από τις σελίδες, ως απλοί καθημερινοί άνθρωποι και όχι με την ηρωική εικόνα που τους έχουμε συνηθίσει. Μια ιστορία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική μελέτη της καθημερινής ζωής της περιόδου, των ηθών και των εθίμων, με σχέδια καθαρά, που παρουσιάζουν μια εποχή τόσο αληθινά, λες και με κάποιον μαγικό τρόπο ο Καραμπάλιος την είχε δει πριν την σχεδιάσει. Ολοκληρώνοντας τα 6 μέρη του έργου, νιώθεις την ανάγκη να μάθεις ακόμα περισσότερα για την ζωή της περιόδου εκείνης και ανακαλύπτεις ότι όσα έμαθες στα σχολικά βιβλία ήταν πολύ λίγα.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) Ο Δήμος Καραμάνος είναι ένας οικογενειάρχης και ζει ήσυχα, μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε τους παιδιά σε ένα χωριουδάκι της Ελασσόνας. Κανείς δεν γνωρίζει το παρελθόν του, καλά-καλά ούτε οι ίδιοι του οι γιοι. Όταν όμως ένας αγγελιοφόρος του φέρνει μήνυμα από έναν καπετάνιο που τον καλεί ξανά στη δράση, ο Καραμάνος θα πρέπει να αποφασίσει αν τελικά η ζωή που θέλει είναι αυτή του ραγιά ή του κλέφτη!



Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου
Γ. Γούσης, Δ. Παπαμάρκος, Γ. Ράγκος, Εκδόσεις Polaris

Το best seller ελληνικό κόμικ των τελευταίων ετών, πολυβραβευμένο από την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς με 5 βραβεία, το έργο Ερωτόκριτος των Γούση, Παπαμάρκου & Ράγκου ξαναπαρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό το ιπποτικό έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου, το ερωτικό μυθιστόρημα της Κρητικής Λογοτεχνίας, που αποτέλεσε για αιώνες το δημοφιλέστερο ανάγνωσμα του ελληνισμού και θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της Αναγέννησης σε παγκόσμια κλίμακα. Κάθε σελίδα, κάθε καρέ είναι σαν να παρακολουθείς μια κινηματογραφική ταινία, σκηνοθετημένη άρτια· μια εικονογράφηση που συνθέτει έναν κόσμο που δεν ανταποκρίνεται σε καμία συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα, με τον ίδιο τρόπο που τον είχε πλάσει ο Κορνάρος. Οι διάλογοι είναι γραμμένοι στην Νεοελληνική γλώσσα, με σεβασμό στο κείμενο του Κορνάρου, ενώ παρατίθενται, όπου κρίνεται σκόπιμο στην αφήγηση του έργου, οι αυθεντικοί δεκαπεντασύλλαβοι ομοιοκατάληκτοι στίχοι του Κορνάρου στην κρητική διάλεκτο. Ο Ερωτόκριτος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Αναγέννησης και μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα στο «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ και το κόμικ των Γούση, Παπαμάρκου & Ράγκου είναι μια καλή ευκαιρία να τον γνωρίσει το νεότερο αναγνωστικό κοινό.

Corfu


Corfu

Ο θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή
Kanellos Cob, Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή, με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών, επιστρέφει στα ράφια των βιβλιοπωλείων και ξανασυστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με νέα μορφή. Ο Kanellos Cob σχεδιάζει και μεταφέρει σε graphic novel ένα από τα πιο γνωστά παιδικά-νεανικά βιβλία της Ελληνικής Λογοτεχνίας, στο οποίο η περιπέτεια, το μυστήριο και τα ιστορικά γεγονότα συνδυάζονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) Καλοκαίρι στην Αίγινα, στη Βαγία. Μια παρέα μπλέκεται σ' ένα μυστήριο και προσπαθεί να βρει έναν θησαυρό. Η ανακάλυψη του θησαυρού τους οδηγεί στις μέρες της γερμανικής κατοχής. Η εικονογράφηση και μεταφορά του βιβλίου γίνεται από τον ταλαντούχο δημιουργό κόμικ Κανέλλο Μπίτσικα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Kanellos COB), με την επιμέλεια του Γιώργου Γούση.

Ανακάλυψε τα βιβλία αυτά ή όποιο άλλο επιθυμείς στα ράφια των Συνεργατών του yellow, στα καταστήματα MAX Stores & στο maxstores.gr, στα supermarkets Σκλαβενίτης & στα καταστήματα Hondos Center. Απόκτησέ τα με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Επιβράβευσης και κέρδισε ή/και εξαργύρωσε yellows.

Καλή ανάγνωση, παρέα με το yellow!