Τα καλύτερα παραδοσιακά φαγητά των ελληνικών νησιών!

Και μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις το Μαστέλο, όταν πας στη Σίφνο.

-Μα καλά πήγες στη Ρόδο και δεν έφαγες Μελεκούνι;

-Τα Καλτσούνια της Κρήτης είναι τα καλύτερα.

Όταν πας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, εκτός από τις παραλίες που θα κολυμπήσεις και τα αξιοθέατα που θα δεις, το τρίτο πράγμα που θα ρωτήσεις τους ντόπιους ή θα ψάξεις στο internet να μάθεις, είναι σε ποιο εστιατόριο να πας και τι να φας! Το Yellow το έψαξε και είναι εδώ για να σου παρουσιάσει μερικά παραδοσιακά φαγητά που μαγειρεύονται με ιδιαίτερο τρόπο στα ελληνικά νησιά.

Σίφνος – Μαστέλο & Ροβιθάδα

Στο νησί της γαστρονομίας και γενέτειρας του Τσελεμεντέ, το Μαστέλο είναι το πιάτο της Κυριακής του Πάσχα, αλλά σερβίρεται όλο το χρόνο. Μαγειρεύεται στο ομώνυμο πήλινο σκεύος και ψήνεται ιδανικά σε ξυλόφουρνο. Περιέχει αρνάκι ή κατσικάκι, πατάτες και μπόλικο κόκκινο κρασί. Μέσα στο σκεύος στρώνονται κληματόβεργες –που παίζουν τον ρόλο της σχάρας- πάνω στις οποίες τοποθετείται το κρέας και ψήνεται μέχρι να γίνει λουκούμι.

Από την άλλη πλευρά, η Ροβιθάδα είναι το παραδοσιακό κυριακάτικο φαγητό της Σίφνου. Κάθε σιφνέικο σπίτι διαθέτει ένα πήλινο τσουκάλι με το όνομα του κατόχου γραμμένο πάνω του. Κάθε Σάββατο απόγευμα το γεμίζουν με τα ήδη μουλιασμένα ρεβίθια, κρεμμύδι, νερό, αλάτι, πιπέρι και λάδι και το πηγαίνουν στους φούρνους, όπου οι ροβιθάδες αργοψήνονται όλο το βράδυ σε ξυλόφουρνο, μέχρι τα ρεβύθια να χυλώσουν και να πάρουν μια καπνιστή γεύση και τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Την Κυριακή οι Σιφναίοι παραλαμβάνουν το μαγειρεμένο φαγητό αναζητώντας το τσουκάλι με το όνομά τους. Για ένα ιδανικό αποτέλεσμα καλό είναι το νερό να είναι βρόχινο από την στέρνα και το καπάκι στο τσουκάλι να σφραγιστεί με ζυμάρι. Η Ροβιθάδα τρώγεται πολύ ευχάριστα και κρύα.

Σκύρος - Αγαλιποκεφτέδες

Οι Αγαλιποκεφτέδες της Σκύρου αποτελούν κεφτέδες από αγαλίπες, δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας, οι οποίες μαζεύονται με το κουτάλι από τα βραχάκια όταν υποχωρεί η θάλασσα. Περιέχουν επίσης κρεμμύδι, λάδι, αλεύρι, μάραθο, αλάτι και πιπέρι. Οι σκυριανοί Αγαλιποκεφτέδες λοιπόν έχουν λίγα απλά υλικά και είναι έτοιμοι μέσα σε λίγα λεπτά. Αντί για αγαλίπες, οι κεφτέδες μπορούν να παρασκευαστούν και με κάποιο άλλο χορταρικό όπως καυκαλήθρες, τσουκνίδες, κ.λ.π

Άνδρος – Φρουτάλια ή Φουρτάλια

Κι όμως δεν πρόκειται για φρούτο, ούτε γλυκό με φρούτα, αλλά ούτε και φαγητό που περιέχει φρούτα. Η Φρουτάλια ή Φουρτάλια είναι μια παραδοσιακή ομελέτα που φτιάχνουν στην Άνδρο με τοπικά λουκάνικα. Τα λουκάνικα ιδανικά πρέπει να είναι μετρίου μεγέθους,  για να μην γίνει πολύ βαρύ το πιάτο. Περιέχει επίσης πατάτες, που τηγανίζονται μέσα στο τηγάνι που πιο πριν έχουν τσιγαριστεί τα λουκάνικα, ανδριώτικο τυρί και αυγά. Φρουτάλιες φτιάχνουν στην Άνδρο και με ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, ανάλογα με την εποχή: χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.λπ. Το βασικό όμως συστατικό για την παραδοσιακή συνταγή Φρουτάλιας είναι το λουκάνικο.

Μήλος – Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια

Την Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια θα την συναντήσεις εκτός από την Μήλο, στην Κίμωλο και στην Φολέγανδρο, στη Μήλο όμως, εξευγενίζεται και η φήμη της κορυφώνεται. Είναι μια παραδοσιακή  κυκλαδίτικη συνταγή για δροσερή και άκρως ακαταμάχητη πίτα με καρπούζι, που γεμίζει τα πρωινά και τα απογεύματα της Μήλου με την αρωματική της γλύκα. Τα συστατικά της είναι αλεύρι, σουσάμι, καρύδια, μέλι, κανέλα, ελαιόλαδο και φυσικά καρπούζι. Κόβεται σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρεται με τον καφέ ή το τσάι στο πρωινό ή το απόγευμα. Ιδανικά συνδύασέ την με μια μπάλα παγωτό για να απογειώσεις την γεύση.

Ικαρία - Σουφικό

Το Σουφικό είναι ένα παραδοσιακό ικαριώτικο φαγητό με λαχανικά εποχής. Μοιάζει πολύ με το μπριάμ, ωστόσο έχει αρκετές διαφορές τόσο στην γεύση όσο και στον τρόπο παρασκευής του και στις αναλογίες σε λάδι και λαχανικά. Περιέχει μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδια και ντομάτες, που όλα κόβονται σε κύβους, αντίθετα με το μπριαμ που κόβονται σε ροδέλες. Η ιστορία λέει ότι μια νοικοκυρά που είχε ξεχάσει να μαγειρέψει για τον άντρα της, όταν την ρώτησε «Μού’ φηκες φαγητό;», «Σού’ φηκα» του απάντησε και κατέβηκε στον κήπο, βρήκε ότι λαχανικά είχαν απομείνει και τα πέταξε όλα μαζί στο τηγάνι. Και εγένετο Σουφικό.

Κέρκυρα – Μπουρδέτο & Σοφρίτο

Το κερκυραϊκό Μπουρδέτο γίνεται με 4 απλά υλικά και η δεμένη σάλτσα του γίνεται κατακόκκινη από τα πιπέρια. Ήταν το φαγητό των ψαράδων, με απλά υλικά από τη θάλασσα και κρατάει από τα χρόνια της ενετοκρατίας. Περιέχει ψάρια του βυθού, όπως σκορπίνες και πέρκες, αλλά μπορεί να γίνει και με μπακαλιάρους, ροφούς και πεσκανδρίτσες. Δεν περιέχει καθόλου ντομάτα και το κόκκινο χρώμα η σάλτσα το παίρνει από το κόκκινο πιπέρι, που βρίσκεται σε αφθονία στο πιάτο. Γι’ αυτό και είναι ένα αρκετά καυτερό φαγητό. Λέγεται ότι οι ψαράδες παλαιότερα, μη έχοντας την πολυτέλεια των υλικών, μαγείρευαν ότι ψάρια έπιαναν, με λεμόνι και πιπέρι, για να δώσουν έντονη γεύση και χρώμα στο φαγητό.

Το Σοφρίτο έχει και αυτό επιρροές από την περίοδο της ενετοκρατίας. Γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας που αλευρώνεται και τηγανίζεται, ενώ στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται με ξύδι, σκόρδο και μαϊντανό, υλικά τα οποία δημιουργούν μια ισορροπία εντάσεων μεταξύ τους. Συχνά χρησιμοποιείται και λευκό κρασί. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο, με πηχτή, λευκή σάλτσα.

Κρήτη – Καλιτσούνια, Σφακιανή πίτα & Αντικριστό

Καλιτσούνια ή Σκαλτσούνια δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις φάει έστω μια φορά. Καιρός όμως να τα δοκιμάσεις και στον τόπο καταγωγής τους. Φτιάνονται με μυζήθρα ή με ανθότυρο, κανέλα και μέλι, τα τρία βασικά συστατικά τους. Θα τα βρεις σε διάφορες παραλλαγές, πχ ως ψωμάκια (ονομάζονται ανεβατά) ή πουγκάκια (τα χανιώτικα). Τα κλασικά όμως είναι τα λυχναράκια με το τυρί στο κέντρο.

Σφακιανή πίτα είναι μια λεπτή πίτα με μέλι, την οποία σίγουρα θα σου φέρουν για γλυκό στις κρητικές ταβέρνες, μετά το φαγητό. Οπτικά μοιάζει με κρέπα και έχει μέλι και ανθότυρο, ενώ συνοδεύεται –με τι άλλο- με ρακή!

Αντικριστό. Ότι καλύτερο μπορείς να φας στην Κρήτη. Λέγεται ότι κάποιος ξένος πήγε σε ταβέρνα στα Ανώγια και όταν ρώτησε τον ταβερνιάρη τι έχουν από θαλασσινά, αυτός του απάντησε «Αλάτσι!». Γιατί το αντικριστό έχει μόνο αλάτι, ούτε καρυκεύματα, ούτε μπαχαρικά. Το αρνάκι κόβεται σε τέσσερα κομμάτια και περνιέται σε σούβλες, που τοποθετούνται απέναντι από την φωτιά, αντικριστά. Είναι η συνταγή των βοσκών των ορεινών χωριών, που χωρίς τεχνικά μέσα έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν για το ψήσιμο του φαγητού τους. Το Αντικριστό δεν είναι απλά ένα ψητό αρνί, είναι μια ιεροτελεστία, μια απόδειξη ότι η απλότητα κάνει θαύματα και θα σου μείνει αξέχαστο.

Ρόδος – Μελεκούνι

Το Μελεκούνι είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που προσφέρεται σαν κέρασμα σε όλες τις χαρμόσυνες εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσεις κτλ.  Μοιάζει αρκετά με το παστέλι, διαφέρει όμως τόσο στη γεύση όσο και την υφή. Είναι μαλακό και με το που το γεύεσαι, απελευθερώνονται όλα τα αρώματα του. Οι ντόπιοι λένε ότι το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι το μέλι, το μη αποφλοιωμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα, η φλούδα από πορτοκάλι, ο χυμός λεμονιού και τα μυρωδικά, κανέλλα, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρος.

Σου άνοιξε η όρεξη για παραδοσιακά νησιώτικα φαγητά; Σε όποιο νησί και αν βρίσκεσαι ενημερώσου για τις τοπικές συνταγές, βρες την παραδοσιακή ταβέρνα ή εστιατόριο που τις φτιάχνει καλύτερα και πήγαινε να τις απολαύσεις.

Προηγουμένως όμως και έως 22/08/24, μπες στο Yellow app, κάνε Check in στο νησί που βρίσκεσαι μέσω της εφαρμογής και για τις επόμενες 2 ημέρες θα κερδίσεις έως 20% σε yellows για τις συναλλαγές σου στα εστιατόρια του νησιού, με κάρτες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Επιβράβευσης. Μάθε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αυτό το καλοκαίρι κάνε checkin στα νησιά και κέρδισε έως 20% σε yellows στα εστιατόρια!

 

Καλές διακοπές και καλή όρεξη!